Създатели на стейбълкойн пуснаха „цифрово евро”

Нов стейбълкойн, обезпечен с евра, се намесва на финансовия пазар
(снимка: CC0 Public Domain)

Финансовата компания Circle Internet Financial Ltd. обяви пускането на обвързана с евро версия на популярната си стабилна криптовалута USDC, чиято стойност е пряко свързана с долара.

Цифровото евро Euro Coin (EUROC) ще стане достъпно от 30 юни за институционални клиенти, като се предполага, че емитирането следва същия модел като USDC, само че с подкрепата на активи в евро.

Миналия месец основният конкурент на USDC, стейбълкойнът Tether (USDT), временно загуби твърдата си обвързаност към долара, предизвиквайки тревога на пазара. В резултат на това инвеститорите започнаха да търсят алтернативи в други криптоактиви като USDC , които поддържат постоянен обменен курс спрямо американската валута.

Според експертите на Citigroup, USDC е „много по-прозрачна относно своите резерви” от USDT. Миналата година емитиращата компания обяви, че е прехвърлила част от резервните си активи, като ценни книжа, към по-предвидими опции от рода на класически долари.

По същия начин Euro Coin ще бъде изцяло обезпечена от резерви в евро, държани от финансови институции в юрисдикцията на американските регулатори.

В края на миналата година общата капитализация на USDC нарасна от приблизително 42 на 55 милиарда долара, докато капитализацията на USDT, според експертите на CoinGecko, падна от 78 на 70 милиарда долара.

Базираните на евро стейблкойни не са толкова разпространени, колкото техните обвързани с долара конкуренти. Например, капитализацията на Euro Tether (EURT) е само $215 млн.

В същото време, според ръководителя на Circle Джеръми Алер, има ясно пазарно търсене на цифрови валути в евро. Някои анализи сочат, че еврото се нарежда на второ място в световната търговия след щатския долар.

Euro Coin ще дебютира в блокчейна на Ethereum и вече има осигурена подкрепа на старта си от Anchorage Digital, Binance.US, BitGo, Bitstamp, CYBAVO, Fireblocks, FTX, Huobi Global и Ledger.

Коментари по темата: „Създатели на стейбълкойн пуснаха „цифрово евро””

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Чисти пирамиди.

Коментар