Армията на САЩ си построи плаваща слънчева ферма

Първата плаваща слънчева електроцентрала на US военните в Северна Каролина
(снимка: US Army)

В един от основните гарнизони на американската армия – Форт Браг в Северна Каролина – тържествено бе пусната в експлоатация първата армейска плаваща слънчева електроцентрала. Тя е с мощност 1,1 MW и се явява най-голямото съоръжение от този вид в югоизточната част на Съединените щати.

Масивът от плаващи елементи е резултат от сътрудничество между военните на гарнизона и компаниите Ameresco (занимаващи се с възобновяема енергия) и Duke Energy (една от енергийните компании в Северна Каролина), съобщи Extreme Tech.

Очаква се масивът от фотоволтаични клетки да „спомогне за минимизиране на прекъсванията на електрозахранването и повредите на системата по време на преходни процеси” или, по-просто, по време на прекъсвания в разпределителната мрежа.

По-специално, системата има вградено решение за автоматично включване на захранването след сработване на защитната автоматика – при гръмотевична буря, падащи дървета и други обстоятелства.

Плаващите слънчеви ферми навлизат в САЩ по-бавно в сравнение със соларните централи в полета, на покриви и като цяло на сушата. В същото време са налични достатъчно водни обекти за инсталиране на слънчеви панели.

И ако в езера, както в случая с инсталацията във Форт Браг, това може отчасти да навреди на живи същества и растения, то инсталираните слънчеви системи над каналите за мелиоративна вода няма да пречат на нищо.

Инсталирането на слънчеви ферми на водната повърхност има своите плюсове и минуси. Основният недостатък е, че то е по-скъпо, поради използването на салове и по-дълбока изолация срещу влага. Но подобни инсталации имат и значителен плюс – пасивното охлаждане на панелите поради по-хладната среда, което води до по-добра производителност на панелите и до увеличаване на живота им.

Армията на САЩ, както и останалата част от американското общество, се движи към въглероден неутралност. Пускането на първата плаваща слънчева електроцентрала е една от многото стъпки по този път. За постигането на заложените цели, военните трябва да разположат още 14 999 такива електроцентрали на територията на САЩ.

Коментари по темата: „Армията на САЩ си построи плаваща слънчева ферма”

добавете коментар...

  1. Вова

    Ти дет си ми поправил коментара админа де, и ти си кретен, същия тъпанар кат оня фуфу,
    Неговите глупости не ги променяш…****

  2. Вова

    Колегите ти казват че се мазниш яко на шефа си и *** редовно в офиса му, затова те държи на работа…

  3. Фофу

    За какви цинизми говориш, ти самият си цинизъм на природата.
    На шефа ми дали ше ме издадеш или ще му направиш дуд_ук ми е все тая.

  4. Вова

    Мизерника в тоя форум е безмозъчния по долу но понеже няма мозък няма как да се сети кой е…
    Аз поне никога не употребявам цинизми, колко си прост, като те издам на шефа ти ще те уволни знам кой е той

  5. Фофу

    Вовката обича да си бълбука във фекалните тръби и да потдържа високо ниво на гов_на в мозъчната кутия.
    Няма да го безпокоя повече.

  6. Вова

    Цинизма е признак на слабоумие и безсилие…далеч си от нивото на маймуните, никога няма да ги достигнеш мекотело такова…
    всички тук те подиграват кретенче

  7. Фофу

    Малко са тези дето са ме подигравали с членоразделна реч.
    Не броя маймуни като теб дето имат в главата гов_на вместо мозък.

  8. Вова

    Всеки те подиграва тук, ясно е защо…а твоето IQ е под новото на маймуните, които са си доста по умни от масата идиотчета като тебе и поддръжниците ти…

  9. Фофу

    Аз съм го написал точно за да се сети прост идиот като теб и да се радва на нещо все пак в жалкият си живот. Нито съм гузен нито съм бягал.

    Давам ти IQ с една степен над маймуните, че знаеш да пишеш. Но си до там.

  10. Вова

    Гузен негонен бяга… и той си е идиота …

  11. Фофу

    Вова ако беше малко по-рост щеше да си прост. Сега си прост идиот.

  12. Вова

    Тоа кретен “Сещате се кой … ” е фъфу и пак се издаде малоумното, дори и с друг ник, колко си прост

  13. :o)

    и според мене е проект “прах в очите” най-вече на “суверена”.
    Щото ако сложат насреща, колко Бензин , Дизел и Керосин ползват за тая американска армия, няма да се учудя сметката да е повече от средна европейска държава.
    Като измислят еко-гориво, това ще намали емисиите, дотогава си е затворен кръг.

  14. Сещате се кой ...

    Ботушче някакво, руско, се разиграло гледам и ръси малоумия. Или по-скоро конкурса по малоумие продължава.

    Естествено, че всяка грижа за природата за теб ще е глупост. Кръволоците мислят само за пиене на кръв и как да си пробудат нафтата. Всичко друго е глупост.

    За армия и спасяване на мирно население , алооооо малоумния … На армията и е работа да воюва. За спасяване на мирно население си има, за България примерно поне две държвни структури. Едната е Гражданска защита, другата Защита на населението от бедствиа, аварии и катастрофи. Може да има и още. За щатите най-голямата е ФЕМА, но има дестки други по щати и още хиляди други по населени места на доброволчески начала.

    Вас като ви оставят на произвола на съдбата и и забравяте да свалите тия ушнки, ватенки и ботуши и ви се спарват мозъците.

  15. op

    Военните нищо не правят, техният Суверен плаща сметката, и той прави нещата. А това е поредната глупост на чужд гръб. А всички които си мислят, че армията ги пази от някакав враг – в нито едно военно училище няма специалност и не се учи как се спасява мирно население от двете страни на фронта, мирното население е ресурс, човешки, като войници и работници, и хранителен(произвеждащ храна за армията), всички останали са оставени на произвола на съдбата.

Коментар