САЩ ликвидирали голям ботнет в Русия

Службите на САЩ и партньори са разбили голяма ботнет мрежа, базирана в Русия
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на правосъдието на САЩ, съвместно с правоприлагащите органи на Великобритания, Германия и Холандия, елиминирали ботнета RSOCKS, намиращ се в Русия, според официално изявление на ведомството, което се цитира и от руски медии.

„По време на операцията беше ликвидирана напреднала престъпна организация, намираща се в Русия, която се занимаваше с кибер-хакване в САЩ и други страни”, коментира агентът на ФБР Стейси Моя, участник в операцията.

Делото се разглежда в Южния окръг на Калифорния, но конкретни имена на евентуални обвиняеми не са оповестени. Според разследването, потребителите на споменатата прокси услуга са извършили големи хакерски атаки срещу услуги за удостоверяване и са разпространявали злонамерени имейли, включително фишинг.

Операцията срещу хакерската мрежа е започнала още през 2017 г., когато агентите на ФБР са извършили тестови покупки, за да получат достъп до ботнета. Това им било необходимо за идентифициране на мрежовата инфраструктура и потенциалните жертви.

Експертите установили, че хакерите са успели да проникнат в около 325 хиляди електронни устройства. Сред засегнатите са няколко големи обществени и частни организации, както и физически лица.

През март т.г. Министерството на правосъдието на САЩ обвини четирима руснаци в извършване на кибератаки срещу системите за сигурност на енергийни компании от цял ​​свят, които са били регистрирани между 2012 и 2018 г. За информация за местонахождението на четиримата хакери беше обявена награда от 10 милиона долара.

В обвинението се казва, че една от целите на хакерите е била да получат „таен неоторизиран и постоянен” достъп до мрежите на енергийните компании, включително нефтени и газови предприятия, ядрени електроцентрали, комунални услуги и други.

Коментар