Директорът на ФБР за малко да стане жертва на фишинг

Шефът на ФБР Роберт Мюлер едва не станал жертва на хакери. Висшият функционер получил фалшив имейл от своята банка с молба да потвърди лични данни.

За малко Мюлер да издаде на интернет мошениците ценната информация и да се превърне в класическа жертва на фишинга, съобщи smh.com.au, позовавайки се на негово изказване. Директорът на ФБР е бил само на два клика от измамата.

Получайвайки писмото, Роберт Мюлер започнал да следва инструкциите в него. След като обаче попълнил полетата, директорът на ФБР се усъмнил, че има нещо гнило в цялата тази работа и не потвърдил въведените данни.

Той дори се презастраховал, сменяйки паролата. Като верен съпруг, Мюлер споделил пред своята половинка съмненията си, за да не попадне и тя на подобни опити за измама.

Г-жа Мюлер обаче дотолкова се уплашила от възможните последствия, че забранила на съпруга си да използва онлайн банкиране под каквато и да е форма.

"Това са нашите пари, затова повече никакво онлайн банкиране", отсякла мисис Мюлер.

Случаят е помогнал на директора на ФБР да преосмисли опасностите, които крият финансовите операции в интернет. Досега Мюлер е считал интернет банкирането силно защитено, но вече не ползва тази услуга в рамките на своя дом.

Коментар