5G абонатите ще надхвърлят 1 милиард през 2022 г.

70 милиона нови 5G потребители се появиха в света само за едно тримесечие
(снимка: CC0 Public Domain)

Потребителите на 5G мобилни планове ще надхвърлят 1 милиард през 2022 г., до голяма степен благодарение на бързото развитие на 5G мрежите в Китай и Северна Америка, сочи нов доклад на шведската компания за телекомуникационно оборудване Ericsson.

Отслабването на световната икономика и събитията в Украйна са понижили прогнозите за 5G мобилните абонати през настоящата година с около 100 милиона, цитира Ройтерс данните от доклада на Ericsson – един от най-големите доставчици на телекомуникационно оборудване в света наред с китайската Huawei и финландската Nokia.

Докато броят на потребителите на 5G е нараснал със 70 милиона до около 620 милиона през първото тримесечие, потребителите на 4G също се увеличават със 70 милиона – до 4,9 милиарда. Очаква се ръстът на броя на потребителите на 4G да достигне своя връх тази година и след това да намалее по-късно, поради разпространението на 5G мрежите.

Комуникациите от пето поколение подсигуряват не само нуждите на обикновените потребители, но и на най-модерните технологии, като системи за автономно шофиране или за разширена/виртуална реалност.

Още през 2022 г. броят на абонатите на 5G ще надхвърли 1 милиард, което показва, че технологията се развива много по-бързо от 4G, на която отне 10 години след пускането ѝ, за да спечели милиард потребители.

Бързото навлизане на 5G е улеснено от активното възприемане на технологията от мобилните оператори и пускането на евтини 5G смартфони на цена от $120. В същото време около 270 милиона нови 5G потребители се появиха в Китай през 2021 г. и 65 милиона в Северна Америка.

Очаква се Индия, където в момента текат търгове за 5G честоти, скоро да има значителен принос за развитието на индустрията. Според прогнозите на Ericsson, около 30 милиона нови абонати на 5G ще се появят в страната през 2022 г. и около 50 милиона през 2023 г.

Като цяло, в световен мащаб експертите прогнозират, че абонаментите за 5G ще достигнат 4,4 милиарда през 2027 г.

Коментар