AI като услуга демократизира изкуствения разум

AIaaS е начин малките фирми да се възползват от мощта на изкуствения разум без тежки първоначални инвестиции в хардуер, софтуер и скъпоплатени учени по данните
(снимка: CC0 Public Domain)

За всяко приложение, достъпно като инсталационен софтуер, е почти сигурно, че в крайна сметка скоро ще бъде достъпно и като облачна услуга, предлагана „на поискване“ от клауд доставчик. Скорошно допълнение към нарастващата палитра на облачните услуги е „AI като услуга“ (AIaaS), с която компаниите могат да се възползват от предимствата на изкуствения разум, без да се налага да правят крупни предварителни инвестиции в хардуер и софтуер. А в случая с AI спестяванията могат да бъдат значителни.

След като десетилетия е бил тема на научнофантастични филми, изкуственият интелект в бизнеса вече е реалност и бързо набира скорост. Компаниите използват AI за всичко – от обслужване на клиенти и маркетинг до автоматизация на процеси, грижа за сигурността и прогнозиране на бизнеса и продажбите. Всъщност, според наскоро проведено проучване на NewVantage, девет от всеки десет водещи бизнеси имат „текущи инвестиции“ в изкуствен разум.

За малките и средните бизнеси обаче картината възприемането на AI е доста по-трудно. Това донякъде се дължи на необходимостта от инвестиции в специализиран хардуер – който често струва повече, отколкото малките организации могат да си позволят за „желязо“. Освен това са необходими и софтуер, програмиране и обучение на модели, което пък изисква специално обучени „учени по данните“, а те на свой ред получават значителни заплати. С две думи, всеки аспект от инвестицията в ИИ е непосилен за малкия бизнес.

С AIaaS компании от всякакъв размер могат да използват предимствата на AI, машинното обучение и анализите – „на поискване“, без първоначални инвестиции в хардуер и софтуер, без наемане на скъпо платени и трудни за намиране специалисти – чрез облака.

Кога е време за AIaaS?

Както всяка друга технология, AI се възприема бавно и постепенно. Бизнесът „потапя пръстите си във водата“, за да изпробва възможностите и да се увери, че технологията върши полезна работа за него. Едва тогава може да се стигне до смело решение за „гмурване във водата“.

AIaaS е особено ценен за компании, които не очакват да изпълняват много задачи чрез AI от самото начало. Те могат да започнат с два или три проекта за изкуствен интелект – етап, при който инвестицията в собствено решение е все още неоправдано голяма.

По-нататък, ако фирмата вземе решение да реализира множество проекти за изкуствен интелект всяка година, вече може да е оправдано да се мисли за инвестиране в локална система.

Облачният модел е подходящ за „прохождането“ в работата с изкуствен интелект и за работа с относително малък брой AI проекти, защото предоставя „под наем“ всичко необходимо – цялата изчислителна мощност, необходима за смилането на данни, както и всички свързани приложения за съхранение, бази данни, мрежи и анализи.

Демократизиране на изкуствения разум

Както стана ясно дотук, AIaaS прави приложенията на изкуствения разум по-достъпни за малкия бизнес. Но това не е единственото предимство на модела.

Има различни езици за програмиране за AI, от обикновените и повсеместни (Python, C++) до някои доста по-редки (R, Rust). Това може да се окаже предизвикателство за учените по данните, които могат и да нямат познания в сферата на писането на програмен код отвъд най-базовите стъпки.

А нерядко се случва и друго – учени, които не са специалисти по данните, биват натоварени със задачата да отговарят за проекти за изкуствен интелект, защото просто няма достатъчно квалифицирани програмисти и учени по данните, които да поемат многобройните проекти и задачи.

Доставчиците на облачни услуги, които предлагат AIaaS, предлагат и инфраструктура „без писане на код“, т.е. за не-програмисти. Инструментите и услугите без писане на код са тези, които позволяват на хората да създават приложения, без да се налага да програмират по традиционния начин – да пишат, да тестват, да отстраняват грешки в изходния код. Вместо това основната функционалност се създава чрез визуални инструменти, подобно на блок-схема, където действията се предприемат въз основа на предварително зададени условия.

Боравенето с AI без код дава възможност на бизнес-потребителите да се докоснат до способностите на изкуствения разум и да се възползват от тях, преди да се задълбочат и усъвършенстват до степента, в която става потребно фино, прецизно управление и действие на сложни AI модели, когато вече идва време за ангажиране на програмисти и специалисти по данни.

Съветът на експертите

В крайна сметка плюсовете и минусите на двата подхода – AIaaS или изкуствен разум локално – следва да бъдат внимателно обмислени и да се вземат предвид разходите, времето и специализацията на работната сила, препоръчват експертите. За тези, които тепърва започват или правят ограничен брой проекти с изкуствен интелект всяка година, ползите от AIaaS може да са далеч по-добро решение от която и да е друга алтернатива.

Коментари по темата: „AI като услуга демократизира изкуствения разум”

добавете коментар...

  1. Поредното мошеничество

    Цялата борба е да крадат всякакъв вид данни в облака. Изкуствен интелект колкото реклама за гориво за автомобили със витамини.

Коментар