Intel подкани властите в САЩ да побързат със субсидиите

Intel има големи планове за ново производство, но настоява за държавна помощ
(снимка: Tim Herman/Intel Corporationn)

Главният изпълнителен директор на Intel, Пат Гелсингър, призова властите на САЩ да побързат с отпускането на субсидии за изграждане на предприятия за чипове в Охайо. Компанията е готова да инвестира милиарди, но иска и държавна помощ.

Американските законодатели все още не могат да одобрят окончателния вариант на законопроекта, който предвижда отпускане на субсидии в размер на 52 милиарда долара за изграждане на заводи за производство на чипове в страната. Пат Гелсингър е угрижен от това забавяне, тъй като без държавни субсидии строителството на нов комплекс в Охайо може или да се забави във времето, или да бъде намалено като мащаб.

Според изявления на представители на Intel, цитирани от CNBC, церемонията по откриване на основите на двете предприятия в Охайо все пак ще се проведе през есента, въпреки че първоначално беше планирана за тази седмица. Компанията е готова да инвестира 20 милиарда долара за изграждане на двете съоръжения.

Но Пат Гелсингър заяви пред Блумбърг, че в Охайо компанията може да изгради 8 до 10 съоръжения и инвестицията да нарасне до 100 милиарда долара. Intel не е готова да изпълни този проект изцяло, без подкрепа от държавата.

По време на посещението си във Вашингтон шефът на Intel призова законодателите да не отлагат одобрението на законопроекта, предвиждащ отпускането на 52 милиарда долара за подкрепа на компании, които строят предприятия за производство на чипове в САЩ.

Някои решения, каза Гелсингър, ще трябва да бъдат взети през следващите две седмици и в идеалния случай законът трябва да получи официален статут преди август, когато парламентаристите отиват в отпуск. В краен случай законът трябва да бъде приет преди междинните избори в САЩ през ноември, когато законодателната дейност ще замръзне за известно време.

„Бих искал да превърна този обект в най-голямото производство и един от най-технологичните клъстери в света”, описа Гелсингер перспективите за територията в Охайо, която е предназначена за изграждане на новите предприятия.

Предполага се, че заводите в Охайо ще започнат работа през 2025 г. и ще произвеждат чипове по технология Intel 18A за нуждите не само на самата компания, но и на нейните клиенти.

Коментар