Създадоха първия биполярен транзистор от органични материали

Гъвкавата електроника я очакват светли перспективи с появата на органични транзистори
(снимка: CC0 Public Domain)

За първи път учени създадоха биполярен транзистор от органични материали. Разработката обещава пробив в гъвкава електроника – перспективна технология, в която инвестират все повече компании.

Органичните материали са идеални за производството на електроника върху тънки и гъвкави подложки, тъй като широко използваната технология за мастиленоструен печат е приложима в тази област.

OLED дисплеите бяха пробив след LCD екраните, подпомогнат значително от органичната природа на светодиодите. На докато нещата се случваха при органичните светодиоди и полеви транзистори, досега нямаше достойни образци на органични биполярни транзистори.

Ето че най-накрая специалисти от Техническия университет в Дрезден (TUD) създадоха първия в света ефективен биполярен транзистор, изработен от органични (съдържащи въглерод) материали.

Групата работи под ръководството на професор Карл Лео, който развива идеята повече от 20 години. И вече има резултат, става ясно от публикация на изследователите в сп. Nature.

От решаващо значение за изобретението е използването на силно подредени тънки органични слоеве. Новата технология осигурява много по-ефективен транзистор от предишните разработки в тази област.

За първи път органичните биполярни транзистори са достигнали работни честоти в гигахерцовия диапазон. Това означава, че „органичното” си проправя път към „цифровото” – към мощни и производителни процесори и контролери върху гъвкави подложки, които могат да се използват в стотици приложения, от електроника до импланти.

„Първата реализация на органичен биполярен транзистор беше голямо предизвикателство, защото трябваше да създадем много висококачествени слоеве и нови структури. Превъзходното представяне на компонента обаче възнагради тези усилия”, казва Д-р Шу-Джен Уанг от изследователския проект.

Коментар