Учени създадоха първия в света дървен транзистор

Прототип на първия дървен транзистор – има диаметър 3 см и работи на честота 1 Hz
(снимка: PNAS)

Шведски изследователи разработиха първия в света дървен транзистор. Прототипът има диаметър 3 см и работи на честота около 1 Hz, но бъдещото му развитие може да отвори пътя за по-екологична електроника.

Учени от Линшьопингския университет и Кралския технологичен институт в Стокхолм публикуваха документ, в който описват създаването, възможностите и потенциала на дървен електрохимичен транзистор (Wood Electrochemical Transistor, WECT), разработен наскоро от екипа.

WECT може да проправи пътя за по-екологична и биоразградима електроника. В допълнение, дървената електроника може да осигури дистанционно управление на растения. Създаденият транзистор е с диаметър 3 см и честота на превключване под 1 Hz.

„Дървесният транзистор е бавен и обемист, но работи и има голям потенциал за развитие”, споделя за иновативната разработка Исак Енгквист, старши доцент в лабораторията за органична електроника на Линшьопингския университет, цитиран от Tom’s Hardware.

За да създадат WECT, учените са използвали проводящо дърво (CW). То се получава чрез отстраняване на лигнина от дърво с помощта на химически разтворител. Впоследствие каналите, в които присъства лигнин, се заменят с полимер със смесена електронно-йонна проводимост.

Учените твърдят, че имат доказателства за работоспособността на дървения транзистор
(снимка: Linkoping University)

За целите на проекта учените са избрали дървесина от балсово дърво (поради желаната вътрешна канална структура) и проводящ полимер PEDOT:PSS. Три сегмента от проводящото дърво са използвани за изграждане на WECT: един като централен канал на транзистора и по един като горни и долни гейтове.

Изследователите твърдят, че имат доказателства за превключващите възможности на дървения транзистор. Те се надяват, че разработката им ще вдъхнови и други научни екипи, което ще доведе до усъвършенстване на дървения транзистор.

Коментари по темата: „Учени създадоха първия в света дървен транзистор”

добавете коментар...

  1. Яровит

    Наука – значи това че да си задоволяваш личните интереси и експерименти с държавни пари

  2. Бай Иван

    Аве кой им плаща да са занимават с глупости тез ора ве…

Коментар