Microsoft подготвя скорошния край на Windows 8.1

Потребителите на Windows 8.1 скоро ще трябва да обновят системите си
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft планира да изпрати известия до потребителите за края на поддръжката на наследената операционна система Windows 8.1 – срокът за тази ОС изтича на 10 януари 2023 г. Първите известия за предстоящото прекратяване на жизнения цикъл на системата ще тръгнат към клиентите през юли.

Известията ще бъдат идентични с тези, които Microsoft използваше в миналото, за да уведоми потребителите на Windows 7, преди да спре да поддържа тази популярна операционна система, съобщи The Verge.

Microsoft прекрати жизнения цикъл на Windows 8 през 2016 г., но нейната ревизирана версия 8.1 ще се лиши от поддръжка едва през януари 2023 г. Дори не е предвидена платена разширена поддръжка с актуализации на сигурността за бизнес потребители (ESU) – те ще трябва да надстроят системите си до модерна ОС или да работят с Windows 8.1 на свой риск.

След излизане на Windows 8, която беше насочена основно към потребители на устройства със сензорни дисплеи, Microsoft пусне актуализация, която върна бутона Старт и други познати функции. През 2015 г. компанията пусна Windows 10 и версия 8 най-накрая започна да се придвижва към своя логичен край.

Според Microsoft, по-голямата част от устройствата с Windows 8 и Windows 8.1 не могат да работят с Windows 11, така че на потребителите на тези платформи се препоръчва да закупят Windows 10 като алтернатива, която ще получава актуализации до 14 октомври 2025 г.

Разбира се, Windows 8.1 няма да спре да работи след 10 януари 2023 г., но без софтуерни актуализации от Microsoft, операционната система бързо ще стане уязвима за външни атаки.

Коментар