Google предупреди за опасен шпионски софтуер

Индустрията на шпионския софтуер просперира от поръчки за правителства
(снимка: CC0 Public Domain)

Италианска компания, която си сътрудничи с правоприлагащите органи, е отговорна за разпространението на злонамерен софтуер. Спайуерът, използван за шпиониране на потребители на смартфони с Android и iOS в Италия и Казахстан, е засечен от Google.

Напоследък европейски и американски регулатори обсъждат въвеждане на нови правила за регулиране на продажбата и вноса на шпионски софтуер. Според Google,  такива „доставчици” разпространяват опасни хакерски инструменти и „въоръжават” правителства, които не могат да разработят съответните програми сами.

Твърди се, че ноовоткритият спайуер се разпространява от италианската компания RCS Lab. Властите на Италия и Казахстан все още не са отговорили на журналистическите питания по темата, предаде Ройтерс.

Apple заяви, че е блокирала всички известни акаунти и сертификати, свързани с хакерската кампания. Google също обяви, че е предприел стъпки за защита на потребителите на Android и ги предупреди за използване на шпионски софтуер срещу тях.

Самата RCS Lab твърди, че нейните продукти и услуги отговарят на европейското законодателство и помагат на правоприлагащите органи да разследват престъпления, а персоналът на компанията не участва в никакви действия, предприети от клиенти, и осъжда всяка злоупотреба с нейните разработки.

Междувременно глобалната индустрия за шпионски софтуер за правителствата продължава да расте, като все повече компании разработват специални инструменти за властите. Правозащитници ги обвиняват, че нарушават правата на човека и гражданските права.

Скандалът с израелската NSO, която създаде шпионския софтуер Pegasus, използван от различни правителства и агенции по света за следене на журналисти, активисти и дисиденти, привлече голямо внимание към тази индустрия. Въпреки че софтуерът на RCS Lab вероятно отстъпва на Pegasus в много отношения, той все пак може да прихваща съобщения и пароли.

На своя уебсайт RCS Lab се описва като разработчик на технологии и услуги за „законно прихващане” на гласови комуникации и събиране на данни. Според компанията, само в Европа ежедневно се „прихващат” 10 000 цели.

Междувременно Google откри, че RCS Lab преди това си е сътрудничила със съмнителната компания Hacking Team, която създаваше шпионски софтуер за чужди правителства с цел хакване на смартфони и компютри. Въпросният компания фалира, след като самата тя стана жертва на хакери през 2015 г., което доведе до разкриване на много секретни документи.

Според Google, в някои случаи шпионският софтуер на RCS е работил със съдействието на местни доставчици на интернет услуги, което ясно показва участието в схемата на структури, поддържани от властите.

Коментари по темата: „Google предупреди за опасен шпионски софтуер”

добавете коментар...

  1. Ъгъл

    Ъгъл от борово на живот на батерията и на вас

Коментар