Ядрена батерия ще захранва телефони

Американски учени създадоха батерия с ядрена енергия, която ще захранва мобилни телефони, портативни компютри, фотоапарати и друга електроника.

Батерията е голяма колкото монета, но осигурява шесткратно по-висока мощност от химичните батерии, съобщи пресцентърът на Университета Мисури.

Енергията се получава от разпада на радиоактивни изотопи. Новост е не самата ядрена технология, а постигнатите размери на батерията.

Широко разпространените страхове за опасността от ядрени продукти се неоснователни, уверяват учените. Батерията е напълно безвредна, което е доказано от използването на подобни продукти в други области.

Ядреният източник на захранване може да работи стотици и дори хиляди години. Проблемът досега беше, че учените не успяваха да осигурят необходимата мощност от подобен тип малки батерии.

Разработчиците са решили още един възлов проблем. Те са заменили твърдите полупроводници, които се разрушават бързо от радиацията, с течни, като това е допринесло за намаляване на размерите.

Коментари по темата: „Ядрена батерия ще захранва телефони”

добавете коментар...

  1. Земя-вика-Сириус

    а на теб за какво ти е източника. тая клюка обиколи всички технологични медии оня ден – само пусни в гугъла търсене за ядрена батерия телефон и виж какво става. то списъка с източници ще е по-дълъг от статията хахахах 😉

  2. Syrius

    Защо не е посочен източника на тази информация. Така излиза, че е измислица на авторите на статията.

  3. DedoHujo

    Арабите ще ги копуват с килограми.

  4. any

    ха!, само си представям изречението – Вчера на Иван му гръмна батерията на телефона.

Коментар