Sony Ericsson има водеща роля при опазване на околната среда

Лондон, 6 октомври 2009 г. – Днес Sony Ericsson получи признание за проактивната си дейност по отстраняването на вредните вещества от своите продукти. Компанията присъства в доклада „Как да направим потребителската електроника екологична: отстраняване на брома и хлора”, публикуван от ChemSec и Clean Production Action. Документът представя седем водещи компании в електронната индустрия, които са разработили природосъобразни решения, за да елиминират нуждата от използването на химикали, съдържащи бром и хлор, в своите продукти.

Мобилните телефони на Sony Ericsson съдържат водещото за индустрията „зелено ядро”, което е резултат от дългогодишните усилия на компанията да премахне употребата на опасни химикали от дизайна и производствения процес на продуктите си. Чрез прилагането на цялостен подход при разработването на продукта, който покрива дизайна, дистрибуцията, производството, употребата и преработката на излезлия от употреба продукт, Sony Ericsson са работили със своите партньори, за да изключат нежеланите вещества от продуктите си. От 2001 година насам компанията започна да премахва антипирените на бромна основа (BFR) от своите продукти, които вече са 99% свободни от такива вещества, както и изцяло без съдържание на поливинилхлориди (PVC1). Компанията вече е пуснала в дистрибуторската мрежа над 350 милиона телефони без BFR-вещества.

През юни 2009 г.  Sony Ericsson пусна на пазара първите си два продукта от серията GreenHeart™, която стъпва на концепцията „зелено ядро” и въвежда цяла гама от природосъобразни иновации, които в последствие ще бъдат внедрени в цялостното продуктово портфолио на компанията. Пионерите в серията – C901 GreenHeart™ и Naite, както и комплектът слушалки MH300 GreenHeart ™ – едни от „най-зелените” на пазара, дават израз на ангажимента на компанията да се превърне в лидер по отношение на опазването на околната среда чрез въвеждането на природосъобразни иновации без компромис с дизайна и функционалността на продуктите. Naite ще бъде наличен на някои пазари от 7 октомври 2009 г.

„Надграждайки върху солидното наследство от двете компании-майки, Sony Ericsson работи непрекъснато, за да се превърне в лидер в индустрията по отношение на премахването на вредните вещества от ядрото на телефоните си”, сподели Матс Шарп, директор Sustainability в Sony Ericsson. „Наистина сме доволни, че ChemSec и Clean Production Action са оценили работата ни в тази област. Докладът не само показва нашият стремеж да се превърнем в лидер в сектора по отношение на природосъобразните иновации, но и подчертава дългогодишният ни ангажимент да поддържаме най-високи стандарти в цялостния си подход към опазването на околната среда.”

Докладът изтъква усилията на Sony Ericsson за премахването на вредните вещества от своите продукти, както и факта, че компанията се е нагърбила със сложната задача да изготви пълен опис на химическите вещества, съдържащи се в продуктовите й линии. През май 2008 г. Sony Ericsson стартира внедряването на система за деклариране на материали, чрез която събира информация от доставчиците си, за да установи точно какво съдържат продуктите и да следи за вредни вещества. Освен това компанията е надхвърлила изискванията, посочени в Директивата  на ЕС за ограничаване на опасните вещества, която е в сила от 2006 година, като е премахнала голям брой допълнителни нежелани вещества от производствения процес.

За повече информация относно програмата GreenHeart™ и цялостния ангажимент на Sony Ericsson, свързан с опазването на околната среда, влезте в www.sonyericsson.com/greenheart.

Докладът „Как да направим потребителската електроника екологична: отстраняване на брома и хлора” е изготвен от: Clean Production Action (CPA) – НПО, базирана в САЩ и посветена на предоставянето на стратегически решения за използването и въвеждането на зелени химикали, природосъобразни материали и екологично приемливи продукти; и от базираната в Европа ChemSec (The International Chemical Secretariat) – НПО, работеща за насочване на вниманието към неотложната нужда от изключване на вредните вещества от употреба и създаването на мост между науката, бизнеса и политиката.

Пълният доклад, както и други информационни материали и снимки, можете да намерите на www.chemsec.org/rohs и www.cleanproduction.org.

Коментар