Мобилният конгрес остава в Барселона до 2030 г.

Барселона остава домакин на Световния мобилен конгрес до 2030 година (снимка: MWC)

Барселона остава дом на Световния мобилен конгрес – най-голямото годишно събитие за мобилни технологии на планетата – поне до 2030 г. Асоциацията на мобилната индустрия GSMA, която е организатор на събитието, заяви, че сделката е договорена на заседанието на борда в Куала Лумпур на 27 юни.

Ежегодното февруарско шоу се провежда в Барселона от 2006 г. и новината отбелязва последното споразумение между GSMA и това, което тя нарича своите „партньори от града домакин“ – общинския съвет на Барселона, Generalitat de Catalunya, Министерството на икономиката и цифровата трансформация, панаирното градче Fira de Barcelona и партньорът Tourism de Barcelona.

Възходът на MWC в Барселона

Още през 2011 г. Барселона спечели първо си удължаване на договора (до 2018 г.) за домакинство на форума на мобилната индустрия. Градът бе удостоен с титлата „Световна столица на мобилните устройства“, побеждавайки конкуренцията от 30 града, включително Милано, Мюнхен и Париж. Това партньорство по-късно беше подновено до 2023 г., като към споразумението беше добавена още една година (2024), след като изданието на MWC за 2020 г. беше отменено поради глобалната пандемия.

След промяната на местоположението от Кан в Барселона преди шестнадесет години GSMA разгърна MWC до нивото на мега-изложение, на което идват над 100 хиляди посетители: броят им достигна 109 000 през 2019 г.

Нещо повече от град-домакин

В изявление главният изпълнителен директор на GSMA Джон Хофман посочи ролята на Барселона като нещо повече от град-домакин на MWC. „Ние не просто развихме събитието след преместването ни в Барселона, ние го превърнахме в цяла екосистема“, отбеляза той.

GSMA заяви, че повече подробности за новото партньорство ще бъдат обявени на пресконференция в Барселона на 20 юли.

Коментар