Големите ИТ компании все по-трудно намират таланти

Пазарът на труда за ИТ специалисти остава оживен, въпреки някои скептични оценки
(снимка: CC0 Public Domain)

Все по-често напоследък се говори за съкращения в технологичния сектор и отлагане на наемането на нови служители, поради икономическата несигурност. Проучване, проведено от CNBC, обаче показва, че процесът на наемане няма да се забави, докато търсенето на таланти, от които много ИТ компании се нуждаят, ще стане по-трудно.

Близо 64% ​​от технологичните шефове, участвали в проучването, признават, че е станало „по-трудно” да се намерят квалифицирани служители за отворените позиции. Същият процент от анкетираните смятат, че е станало „значително по-трудно” да се намерят талантливи професионалисти.

Промени на пазара на труда

През последните месеци все повече компании съобщават за промени на пазара на труда. ИТ гиганти като Uber, Meta и Microsoft забавиха темпото на набиране на персонал, обяснявайки този подход с увеличаване на инфлацията и вероятността от рецесия. Redfin, Netflix и Klarna пък обявиха съкращения на персонал, докато Twitter и Coinbase отмениха вече направени оферти към кандидати за различни позиции, обяснявайки отказа с влошаващата се икономическа ситуация.

Опасна стратегия

Според анализатора на Gartner Брайън Кроп, тази стратегия е опасна. „Отхвърлянето на предложения за работа изглежда лошо и е наистина лошо. Тези компании са положили много усилия, за да предадат своите ценности и това как изграждат по-човешка организация с допълнителна подкрепа за неща като психичното здраве. И след това се обръщат и отказват предложението за работа, поради незначителна финансова възвръщаемост – това е много недалновидно”, каза Кроп.

По думите на анализатора, такъв отказ засяга не само хората, които не са получили работата, но и всички съществуващи служители на компанията, които започват да мислят за собствените си бъдещи перспективи на настоящата си позиция.

Уникални възможности

Някои участници в проучването смятат, че нестабилната ситуация на пазара на труда предлага уникални възможности. Въпреки че почти една трета от анкетираните са уверени, че през следващата година броят на персонала ще трябва да бъде коригиран, 55% отбелязват, че нестабилната ситуация на пазара на труда позволява привличане на висококвалифицирани специалисти, които иначе би било изключително трудно да намерят.

Необходимостта от по-високи заплати за привличане на висококвалифицирани специалисти се посочва като фактор от 86% от анкетираните. Работодателите отбелязват, че въпреки заглавията в медиите, пазарът на труда за ИТ специалисти все още е доста оживен.

Коментар