TSMC за първи път ще изпревари Intel по тримесечни приходи

Чипове за 18,1 млрд. долара е произвела TSMC през второто тримесечие
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Най-големият производител на чипове по договор TSMC има всички шансове да изпревари Intel по приходи за тримесечие. Това може да се случи за първи път през отчетния период април-юни 2022 г., според анализатори, анкетирани от Yahoo Finance.

Прогнозите сочат, че приходите на TSMC за второто тримесечие ще достигнат 18,1 милиарда долара, което е с 43% повече от предходните три месеца, докато постъпленията на Intel ще намалеят с 2% до 17,98 милиарда долара за същия период. Очакваното превъзходство на TSMC над Intel показва колко бързо нараства търсенето на услуги за производство на чипове от производители на процесори като Nvidia, AMD и Apple, които нямат собствени производствени мощности, коментира The Register.

Комбинираната стратегия на Intel

Intel традиционно произвежда сама собствените си чипове, но напоследък американската корпорация изнася все повече поръчки навън, като ги възлага на TSMC и други партньори. В същото време Intel увеличава своите производствени възможности. Компанията нарича тази комбинирана стратегия IDM 2.0.

През първото тримесечие на 2022 г. Intel получи около 283 милиона долара от услуги за производство на чипове за клиенти на трети страни, докато приходите на TSMC от подобна дейност, която е и основна за тайванската компания, възлизат на 16,7 милиарда долара.

Пазар с рекордни приходи

Според експертите на TrendForce, през тримесечието януари-март десетте водещи производители на чипове по договор  са спечелили общо 32 милиарда долара, подобрявайки резултата от предходното тримесечие с 8,2%. Разглежданият пазар бележи рекордни приходи за 11-то поредно тримесечие.

Топ 5 на най-големите компании за производство на чипове по договор остава непроменен – това са TSMC, Samsung, UMC, GlobalFoundries и SMIC. Данните на TrendForce показват, че заедно тези компании контролират близо 90% от приходите от договорно производство на чипове.

Факторът Китай

TSMC запази производството си в Китай, въпреки че много други фабрики спряха дейност там, за да се съобразят с изискванията на местните власти за борба с пандемията. В края на март 2022 г. тайванската компания заяви, че ще промени производствените си приоритети, за да се справи с промяната в търсенето, причинена от локдауна в Шанхай и Шенжен. Въпреки това TSMC няма планове да ревизира своите прогнози за продажби и капиталови разходи през 2022 г.

Коментари по темата: „TSMC за първи път ще изпревари Intel по тримесечни приходи”

добавете коментар...

  1. :o)

    TSMC щяла да изпревари интел по приходи, който всъщност й е основния клиент
    в тия приходи…аз ли нещо не съм нормален???

    И също така Тайванска компания си произвежда спокойно нещата в Китай,
    същия Китай, който не признава Тайван като страна…явно парите говорят 🙂

Коментар