САЩ предупредиха китайските компании да не доставят чипове на Русия

За китайските чипмейкъри ще става все по-трудно да търгуват с Русия
(снимка: CC0 Public Domain)

Съединените щати са готови „да спрат кислорода” на всяка китайска компания, която доставя полупроводникови компоненти на Русия, стана ясно от изявление на министъра на икономиката Джина Раймондо.

Потенциалът на санкциите за влияние върху външната политика на Русия все още не е изчерпан, според американските власти, на които се позовава Ройтерс. От началото на военната операция в Украйна световният износ на полупроводникови компоненти за Русия е намалял с 90%. САЩ обещават бързо „да спрат кислорода” на всяка китайска компания, която нарушава наложените санкционни ограничения.

Министърът на икономиката на САЩ Джина Раймондо коментира настоящата ситуация на годишната конференция, провеждана от ресорното ведомство. Отделно тя говори за степента на влияние на санкциите върху космическата индустрия на Русия. Според американския служител, от половината до две трети от целия граждански флот на страната, ще трябва да бъде разглобен за резервни части през следващите четири години, тъй като руснаците няма откъде другаде да ги вземат.

Ден по-рано американските власти добавиха в списъка със санкции пет компании от Китай, които се опитаха да доставят на Русия продукти, подходящи за използване във военно-промишления комплекс.

„Ще спрем (доставките) и имаме възможност да го направим, тъй като производството на почти всеки чип в света и Китай се прави с помощта на американски хардуер и софтуер”, коментира Джина Раймондо теоретична ситуация, в която SMIC или всяка друга китайска компания бъде уличена в доставки на полупроводникови компоненти за Русия, заобикаляйки санкциите на САЩ.

Коментар