Изкуствен интелект не може да патентова изобретения, решиха на Острова

Законите за авторските права ще трябва да претърпят промени заради намесата на изкуствения разум в творчеството (снимка: CC0 Public Domain)

Службата за интелектуална собственост на Обединеното кралство реши, че системите с изкуствен интелект засега не могат да патентоват изобретения. Това решение бе взето, след като неотдавнашна консултация на IPO установи, че много експерти се съмняват, че ИИ е способен да измисли нещо без човешка помощ.

Сегашното законодателство позволява на хората да патентоват изобретения, направени с помощта на ИИ, каза правителството. Решението на службата касае случая със Стивън Талер, който настоява, че неговата система „Dabus AI“ трябва да бъде призната за изобретател в две патентни заявки за „контейнер за храна” и „мигаща светлина“.

Апелативният съд миналата година отхвърли искането на Талер. Съдиите застанаха с мнозинство две към едно на страната на Службата за интелектуална собственост, която настоява Талер да посочи истински човек като изобретател.

„Само човек може да има [патентни] права – машината не може“, пише лейди Джъстис Лейнг в преценката. „Патентът е законово право и може да бъде предоставен само на лице“.

Едновременно с това обаче патентното ведомство заяви, че „ще трябва да разбере как нашата система за интелектуална собственост трябва да защитава изобретенията, проектирани от изкуствен интелект в бъдеще“. Случаи като тези на Талер ще зачестяват и службата ще трябва да следи международните дискусии и да се адаптира „с оглед да запази конкурентоспособността на Обединеното кралство“.

През юли 2021 г., по аналогично дело, заведено от Талер, австралийски съд реши, че системите с изкуствен интелект могат да бъдат признати за изобретатели за патентни цели. По същото време и Южна Африка издаде подобно решение. По-късно обаче австралийското решение беше отменено при обжалване.

По линия на авторските права обаче патентната служба а Острова отбеляза, че Обединеното кралство е една от малкото страни, които защитават компютърно генерирани произведения на изкуството без човешки създател. „Авторът“ на „компютърно генерирано произведение“ се определя като „лицето, от което се предприемат мерките, необходими за създаването на произведението“. Защитата трае 50 години от момента, когато работата е завършена.

Това също е тема, която тепърва ще търпи изменение и ще е обект на множество спорове. Например, синдикатът на работниците в сценичните изкуства Equity призова за промяна на закона за авторското право, за да защити препитанието на актьорите от съдържание на изкуствен интелект като „дълбоки фалшификати“, генерирано от изображения на лицата или гласа им.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект не може да патентова изобретения, решиха на Острова”

добавете коментар...

  1. :o)

    hey human, please click this ”i’m not a robot” for me… 🙂

Коментар