Новите LG OLED телевизори – зрителско изживяване на следващо ниво

Разнообразието от размери на LG OLED телевизорите дава на всеки потребител избор на подходящ модел спрямо конкретното пространство, с което разполага
(снимка: LG Electronics)

Дългоочакваните нови модели телевизори от OLED серията на LG Electronics вече са достъпни на българския пазар. Признати на CES 2022 за продукти със забележително качество на картината, подобрена производителност и изтънчен дизайн, най-новите OLED телевизори от LG впечатляват потребителите и за пореден път показват защо компанията продължава да е еталон за технологичните иновации всяка следваща година.

Пионер в OLED технологията, LG полага непрестанни усилия в разработването и усъвършенстването ѝ, което позволява на бранда да запази лидерските си позиции на пазара на прeмиум телевизори в световен мащаб в последните девет години1.

Разработени на основата на всепризнатата самосветеща OLED технология, телевизорите от серията LG 2022 OLED използват прецизен контрол на нивото на пикселите, за да предоставят най-дълбоките черни, невероятно реалистични цветове и безкраен контраст. Освен това новите модели имат още повече смарт функции за максимално персонализирано зрителско изживяване.

LG OLED evo

С най-модерния LG OLED панел и новия интелигентен процесор α (Alpha) 9 Gen 5, включително и процес за усилване на яркостта, Evo технологията на LG е в основата на моделите от G2 (LG OLED Evo Gallery Edition) и C2 сериите за 2022 година, издигайки зрителското изживяване в домашни условия до нови висоти. Тестовете и обратната връзка на специалисти в сферата доказват, че LG консистентно надскача себе си всяка следваща година и потребителят получава все повече функции, технологии и иновации спрямо инвестицията си за домашно забавление.

„Новата C2 серия в смарт телевизорите на LG предлага технически параметри и дизайн, съпоставими с тези на доста по-скъпата флагман G2 серия от миналата година. По този начин през 2022 година потребителите получават много повече за далеч по-малкa инвестиция. Ето това е добра новина, дано повече технологични компании последват примера на LG!”, споделя Виктор Николов, технологичен журналист в Digital.bg с над 10 години опит в сферата.

Технологията LG OLED Evo предлага повече яркост, чисти, детайлни и реалистични образи, които почти „излизат от екрана” на телевизора
(снимка: LG Electronics)

Модели и от двете серии получават признание на престижните награди за иновации на CES 2022 за начина, по който развиват пазара с отличната си обща производителност2. LG OLED Evo предлага повече яркост, чисти, детайлни и реалистични образи, които почти „излизат от екрана”. Яркостта и тази година е подобрена, благодарение на новите функции Brightness Booster Max (в G2 серията) и Brightness Booster (в C2 серията) – нещо, което е възможно поради подобрената мощност на α9 Gen 5 процесора3.

Най-широката гама от размери на екрана досега

LG OLED TV гамата за 2022 година посреща в редиците си и нови размери на екраните и стилове в дизайна на телевизорите, за да предложи на потребителя повече разнообразие. В допълнение към първия в света 97-инчов OLED телевизор и новия 83-инчов модел, G2 серията предлага още 77-, 65- и 55-инчови варианти, което на практика означава, че всеки потребител може да избере подходящ телевизор спрямо конкретното пространство, с което разполага. Изтънченият Gallery дизайн на G2 линията позволява на потребителя да позиционира телевизора плътно до стената за изчистен и изтънчен вид и по-добра пространствена интеграция. Лайфстайл журналистите Виляна Соколова и Георги Константинов от viewsofia.com споделят, че новите модели предлагат „безкомпромисно красив,  вълнуващо артистичен и поразително модерен” дизайн.

Тази година LG C2 серията предлага и най-голям избор от размери на екрана – цели 6. Идеален за по-малки стаи или за любителите на конзолни и компютърни игри, първият изобщо 42-инчов OLED телевизор TV се присъединява към широката гама от 83-, 77-, 65-, 55- и 48-инчови модели на С2 линията. Подобренията в тазгодишните С2 модели включват по-тънка, почти незабележима рамка, която подобрява зрителското изживяване, като предоставя максимална площ за гледане в синхрон с изключително изискан и минималистичен дизайн. В допълнение, 65-инчовият LG OLED Objet Collection (65ART90 серия) с OLED evo технология предлага уникална форма с много изчистен стил, който едновременно допълва и подобрява пространството.

LG α9 Gen 5 Intelligent Processor

Новият и подобрен LG α9 Gen 5 интелигентен процесор използва алгоритъм за дълбоко структурирано обучение, за да увеличи нивото на производителността на последните OLED модели, придавайки на изображенията триизмерно качество, като прави елементите, излъчвани от екрана, по-разграничени едни от други. Използван в G2, C2 и Z2 сериите, α9 Gen 5 подобрява и новия алгоритъм Dynamic Tone-mapping Pro Algorithm, който обработва индивидуално над 5000 области от екрана, усъвършенствайки всяка една така, че да излъчи по-ярко и детайлно изображение – едновременно и в по-ярките, и в по-тъмни части на картината. Освен това, най-актуалният процесор на LG подобрява качеството на звука чрез функцията AI Sound Pro, давайки възможност на вградените говорители на телевизора да възпроизведат виртуален 7.1.2 съраунд звук.

B2 OLED серията телевизори са част от новите попълнения LG телевизори от 2022 година с три размера на екрана (77-, 65- и 55-инчов), а A2 серията – с четири размера на екрана (77-, 65-, 55- и 48-инчов), и двете разработени със самоосветяваща се технология на LG, α7 Gen 5 процесор с Dynamic Tone-mapping, AI Sound Pro и виртуален 5.1.2 съраунд звук.

Подобрено потребителско изживяване

OLED телевизорите от 2022 идват с webOS 22, най-новата версия на иновативната Smart TV платформа на LG. Това е и една от най-впечатляващите функции в С2 серията, според Светлин Желев, главен редактор на технологичния сайт kaldata.com. „Да, картината, звукът, дизайнът – всичко е впечатляващо. Но още по-впечатляващо е колко плавна и бърза е работата с операционната система webOS, на която LG продължават да залагат. Приложенията се прелистват и стартират за секунди, без работата на модела да се забавя с времето”, споделя той.

Новите OLED TV имат още повече смарт функции за максимално персонализирано изживяване
(снимка: LG Electronics)

webOS 22 предлага на потребителите редица нови персонализирани опции, включително индивидуални потребителски профили за всеки член от домакинството, позволявайки настройка според предпочитанията им за гледане с лесен достъп до любими канали, приложения и съдържание. webOS22 е изключително полезна и благодарение на функции като NFC Magic Tap, която дава лесен начин за дублиране на екрана от мобилния телефон към телевизора4, Room To Room Share5 – опция за кабелно или сателитно дублиране на съдържанието на два телевизора в дома чрез Wi-Fi, което от своя страна изключва нуждата от допълнителен приемник, и не на последно място – Always Ready – функция, която превръща LG TV в дигитален дисплей, когато не е в употреба.

Признато качество на картината

LG OLED телевизорите продължават да налагат на пазара стандарта за качество на картината. Панелите, използвани в тазгодишните модели, са сертифицирани за пореден път от Intertek за 100-процентова прецизност и 100-процентов цветови обем – което показва, че моделите от 2022 предоставят точно възпроизвеждане на цветовете и могат да изобразят всеки тон и нюанс на оригиналния източник, независимо от яркостта или тъмнината на случващото се на екрана6. И не на последно място, всички 2022 модели са сертифицирани от UL като модели без трептене.

Dolby Vision IQ с Precision Detail

Най-новите модели са и първите телевизори, които използват Dolby Vision IQ с Precision Detail7. Тази нова технология отключва още повече способностите на Dolby Vision, разкривайки детайли и в ярките, и в тъмните зони – нещо, което преди не е било забелязвано. А за също толкова потапящо аудио, LG подобрява тазгодишните модели с Dolby Atmos пространствен звук чрез системата от високоговорители.

Оптимизиран за гейминг

В собствения си клас, що се отнася до компютърните и конзолните игри, LG OLED предлага време за реакция от 0,1 милисекунди (GtG), ниско закъснение на входа и до 4 HDMI порта, поддържайки множество HDMI 2.1 функции. Безпроблемен гейминг в облак също е възможен с LG OLED чрез вградена поддръжка за Google Stadia и GeForce NOW. „Слуховете са реалност – LG определено знаят какво е гейминг и кои неща са важни за нас играещите. Брутална картина и response time без компромис -Life is Good!”, споделя впечатленията си Александър Zing Ананиев, един от успешните ни геймъри в платформата Twitch.

С менюто Game Optimizer потребителите могат да се насладят на лесен избор между специализираните гейминг функции и предварителни настройки. Новият режим Dark Room, който регулира яркостта за по-добро игрово изживяване на загасени светлини, също може да бъде достъпен през Game Optimizer, заедно с настройките за G-SYNC Compatible, FreeSync Premium и променливата честота на опресняване (VRR). От 2022 година към предварителните настройки LG  добавя спортен режим, който допълва досега възможните опции за стрелба от първо лице, ролеви игри и стратегии в реално време.

Екологично съобразени

Не на последно място, последователната политика на LG за опазване на околната среда води до подобрения и в използваните материали за създаване на новите телевизори, и в опаковането им. През 2022 година по-голямата част от телевизорите може да бъде напълно рециклирана след изтичане на жизнения цикъл на продукта, а опаковките са значително по-малко и напълно от рециклиран картон, дори при флагманите от серията. Това подобрение забелязва и Стоян Тошев, журналист с дългогодишен опит в технологичната сфера, редактор в HiComm. „Екологичната политика на LG набира скорост и се забелязва навсякъде. Серията C2 впечатлява с променен дизайн, нови материали в корпуса, заради които е доста по-лека отпреди, както и с разумно намалените размери на кашона, идващ с монохромен печат”.

„LG C2 променя стандарта за телевизорите, каквито ги познаваме днес. Благодарение на изкуствения интелект и желанието да познава IoT във вашия дом, той се превръща в интелигентен портал и позволява пълен контрол на всяко едно устройство. Ако говорим за картина, пригответе се за холивудско изживяване, Dolby Vision IQ и Dolby Atmos, най-различни кино профили и интеграция с всяка популярна стрийминг услуга. Ако сте почитател на гейминга, пригответе цялата библиотека, защото ще искате да изживеете всеки един момент отначало и винаги ще има детайли, които преди това не са съществували”, споделя впечатленията си от обновената С2 серия Даниел Петров, технологичен и лайфстайл редактор в Webcafe.bg.

Допълнителна информация за новите модели OLED телевизори е достъпна на сайта LG:  https://www.lg.com/bg/televizori


1 Продукти, доставени през 9-годишния период, 2013-2021 г. (Източник: Omdia).

2 Наградените през 2021 с CES Innovation Awards модели включват 97-инчов G2, 83-инчов G2, 42-инчов C2, 48-инчов C2 и 83-инчов C2.

3 Brightness Booster е наличен при по-големите модели – 83-инчов C2, 77-инчов C2, 65-инчов C2 и 55-инчов C2.

4 NFT Screen mirroring се поддържа от Z2, G2 и C2 сериите и е съвместим с Android и iOS устройства. Функционалностите варират спрямо пазара.

5 Room To Room Share поддържа съдържание от приемници и наземни проводи. Основният телевизор (този, който изпраща) трябва да е от: Z2, G2, C2 сериите. Вторият телезвизор (този, който приема) може да бъде от всички 2022 модели.

6 LG OLED панел, сертифициран от Intertek за 100 процента цветоверност, измерена според CIE DE2000 със 125 цветни модели. Сертифицирани от Intertek, OLED телевизорите на LG могат да изразяват 100 процента от спектъра на DCI-P3 в 3D цветово пространство, което покрива пълния диапазон на осветеност на телевизорите, съгласно IDMS 1.1 (кл. 5.32).

7 Достъпно със Z2, G2, C2 сериите.

Съдържание от LG Electronics

Коментар