Broadcom се приближава до покупката на VMware за $61 млрд.

Скоро след като стана независима компания VMware може да се влее в Broadcom
(снимка: VMware)

Производителят на чипове Broadcom е все по-близо до придобиване на софтуерната компания VMware. Евентуалната сделка се оценява от анализаторите на 61 милиарда долара.

Намерението на Broadcom да погълне разработчика на софтуер за виртуализация стана известно през май т.г. Сега се разбра, че VMware не е получила други оферти в преговорите за придобиване, което означава, че Broadcom е една стъпка по-близо до покупката.

Сделката все още подлежи на одобрение от регулаторите и акционерите на VMware. Акциите на компанията поевтиняха с повече от 8% след обявяване на предстоящата сделка с Broadcom, отбелязва Datacenetr Dynamics.

През 2016 г., когато Dell погълна EMC за 67 милиарда долара, компютърният гигант получи и 81% дял във VMware. Миналата година VMware стана самостоятелна компания, но Майкъл Дел запази приблизително 36 процента дял в компанията. В същото време пазарната капитализация на VMware непрекъснато намалява, откакто компанията стана независима.

Broadcom планира да използва не само пари в брой, но и ценни книжа в сделката. Като част от постигнатите споразумения акционерите на VMware трябва да получат $142,50 на акция, т.е. тяхната премия спрямо цената при затваряне на търговията на 22 май, когато за първи път стана известно за предстоящата сделка, ще бъде 49%. В същото време Broadcom ще поеме дълг на VMware от 8 милиарда долара.

„Въз основа на опита ни с успешни сливания и придобивания, тази транзакция ще обедини нашия водещ бизнес с производство на чипове и инфраструктурен софтуер с култов разработчик и новатор в корпоративния софтуер, докато преосмисляме какво можем да доставим на клиентите като водеща компания в инфраструктурните технологии”, коментира през май изпълнителният директор на Broadcom Хок Тан.

Коментар