Един от големите крипто-брокери обяви фалит

Крипто-компаниите изпаднаха в сериозна криза от продължаващия спад на котировките
(снимка: CC0 Public Domain)

Списъкът от играчи на криптовалутния пазар продължава да оредява в резултат на спада в курсовете на виртуалните пари. Във вторник крипто-брокерът Voyager подаде молба за обявяване в неплатежоспособност в съда по банкрутите на Южния окръг на Ню Йорк съгласно глава 11 от Кодекса на САЩ за фалитите.

Voyager притежава криптовалути на стойност около 1,3 милиарда долара на своята платформа и държи повече от 350 милиона долара на клиенти на базираната в Ню Йорк Metropolitan Commercial Bank. Компанията, регистрирана в Торонто, претърпя огромни загуби поради участие в хедж фонда за криптовалута Three Arrows Capital (3AC), който фалира миналата седмица.

Банкрутиралата 3AC получи заем от 15 250 биткойни и 350 милиона долара от Voyager Digital, или общо около $650 милиона. Поради неспособността на хедж фонда да извършва редовни плащания по заема, в края на юни Voyager Digital издаде уведомление за дефолт.

„Ние силно вярваме в бъдещето на индустрията, но продължителната нестабилност на пазарите на криптовалута и фалитът на Three Arrows Capital изискват от нас да предприемем решителни действия”, написа в Twitter главният изпълнителен директор на Voyager Стивън Ерлих.

Междувременно Voyager увери, че продължава да търси начини за възстановяване на средства от 3AC, включително чрез съдебни спорове в Британските Вирджински острови и Ню Йорк. Акциите на компанията загубиха почти 98% от стойността си от началото на 2022 г.

Коментар