Мъск е на път да се откаже от Twitter?

Twitter премахва по около 1 милион фалшиви акаунта всеки ден
(снимка: CC0 Public Domain)

Илон Мъск е на път да откаже своята оферта за придобиване на социалната мрежа Twitter за 44 милиарда долара, след като обяви, че ръководството на компанията е извършило множество нарушения на споразумението. Това е пореден обрат в сагата, в която най-богатият човек в света реши да купи Twitter.

Мъск каза, че се е отказал от сделката, защото Twitter не е успял да предостави достатъчно информация за броя на спам-ботовете и фалшивите профили. От май насам той очакваше компанията да обяви какъв е делът на тези нереални акаунти.

Twitter обаче обяви, че планира да предприеме правни действия за налагане на споразумението, от което Мъск сега иска да се откаже. Таксата за отказ от сделката е договорена на 1 милиард долара.

„Бордът на Twitter се ангажира да приключи транзакцията при цената и условията, договорени с г-н Мъск“, написа председателят на Twitter Брет Тейлър в публикация, загатвайки за потенциално дълга и продължителна съдебна битка между двете страни.

През май Мъск обяви, че сделката е “временно замразена“, тъй като очаква да му се предоставят данни за броя на фалшивите и спам акаунтите в Twitter. Бизнесменът поиска доказателства в подкрепа на твърдението на компанията, че спам и бот профилите съставляват по-малко от 5% от общия брой на потребителите.

В писмо, подадено до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ, адвокатът на Мъск казва, че Twitter не е успял – или е отказал – да предостави въпросната информация. Междувременно в четвъртък Twitter заяви, че премахва по около 1 милион фалшиви акаунта всеки ден.

Това е доста голяма цифра и Мъск смята, че спам и бот профилите могат да представляват 20% или дори повече от потребителите на Twitter. В декларация милиардерът каза, че многократно му е отказвана информация за броя на бот-акаунтите в Twitter – и това е причината, поради която той иска да отмени сделката.

Сега анализаторите се надпреварват да гадаят дали наистина това е причината за отдръпването от предложението. В последните няколко месеца акциите на технологичните компании спаднаха осезаемо – може би Мъск сега смята, че предложената цена е твърде голяма на фона на всеобщия спад?

Други предположения са свързани с дръзките заявления на Мъск по темата за свободата на словото. Описвайки себе си като „абсолютист на свободата на словото“, Мъск бе категоричен, че ще разхлаби правилата за модерация в социалната мрежа, когато придобие компанията.

Коментари по темата: „Мъск е на път да се откаже от Twitter?”

добавете коментар...

  1. Blah

    Лъже! Има близнаци да отглежда…затова!

Коментар