Samsung е лидер заради санкциите на САЩ, намекна Huawei

Санкциите на САЩ спряха развитието на Huawei, когато компанията изпревари Samsung
(снимка: CC0 Public Domain)

Главният изпълнителен директор на Huawei Ричард Ю сподели интересно мнение за това какво щеше да е статуквото на пазара за мобилни комуникации през 2022 г., ако САЩ не бяха наложили санкции на неговата компания.

„Ако не беше намесата и потискането на [Huawei] от САЩ, Huawei и Apple можеха да станат най-големите производители на мобилни телефони в света”, заяви Ю, цитиран от Phone Arena. В момента обаче лидер на пазара за смартфони е корейският производител Samsung, докато Apple е втори, а Huawei e далеч назад.

Шефът на Huawei говори без особен респект към Samsung, поставяйки корейския гигант в списъка на всички останали конкуренти. „Други щяха да са малки производители, включително корейска компания, която може да продава главно на пазарите в САЩ и Южна Корея”, каза Ричард Ю. Под „корейска компания” той очевидно има предвид Samsung.

Поставянето на Samsung в графата „други” изглежда тенденциозно, тъй като на Huawei бяха нужни години, за да настигне южнокорейския си конкурент в мобилните комуникации. И точно в момента, когато Huawei успя да изпревари Samsung, санкциите на САЩ спряха по-нататъшното развитие на китайската компания на пазара за смартфони.

През април 2020 г. Huawei за кратко излезе пред Samsung. Благодарение на силните продажби в континентален Китай, Huawei изпревари конкурента си по пазарен дял. По данни на Counterpoint Research, тогава Huawei заемаше 19% от световния пазар на мобилни телефони, докато Samsung имаше 17%.

Коментар