Поколението „Z” настоява за връщане по офисите

Младите работещи от поколението “Z” най-много държат на присъствената работа в офиса
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки че навярно бихме си мислили, че младите хора са най-склонни да изискват по-голяма гъвкавост за работното място и да настояват за дистанционна и хибридна работа, всъщност точно те са тези, които най-много искат да се върнат по офисите и да работят присъствено в екипите си. Това са хората от така нареченото поколение „Z”.

Ново проучване на изследователската фирма Generation Lab разкрива, че 40% от студентите и наскоро завършилите предпочитат изцяло да работят в офисите си. 39% търсят хибридни позиции и само 19% са поддръжници на напълно отдалечената работа.

Трудно е да се намери „истината“ за това как младите хора гледат на дебата относно хибридната и офисната работа. Данните относно нагласите на „поколение Z“ често са противоречиви. Подобно проучване на TenSpot, платформа за наемане, неотдавна съобщи, че 30% от работниците от генерацията „Z“ искат да работят дистанционно на пълен работен ден. Това е по-различно от 19-те процента, отчетени от Generation Lab. Междувременно проучване на SkyNova, в което са интервюирани 1000 работници, установи, че 47% от тези, които принадлежат на „поколението Z“, търсят дистанционна работа.

Навярно могат да се намерят много и различни обяснения за разликите в числата. Но общата тенденция е лесна за идентифициране: броят на младежите, търсещи уединена работа далеч от офис-сградите, не е чак толкова голям, колкото бихме очаквали, макар да са отраснали с технологиите и да се чувстват комфортно с електронните комуникации.

За някого тенденцията може да изглежда нелогична, тъй като поколението „Z“ – децата, родени в периода между 1997 и 2012 г. – израснаха по време на възхода на цифровите технологии. Често наричани „деца на iPad“, те са „на ти“ с технологиите и е логично да се очаква, че те се чувстват най-комфортно при онлайн работата, от къщи или друга локация.

Въпреки това най-старите членове на генерацията „Z”, които навършват 25 години през 2022 г., имаха само няколко години „редовен“ трудов стаж преди началото на пандемията. Много от тях всъщност не са имали възможност да работят нормално, в офис сред колеги – началото на кариерата им бе дистанционно или в най-добрия случай хибридно. Това лишава младите хора от важно за тях общуване с колегите, особено с по-опитните, от които може да се почерпи много вдъхновение и знание.

Изглежда младите работници усещат важността на живата комуникация във физическия офис. Поколението „Z“ съобщава за намаляващо чувство за „общност на работното място“, липса на менторство и недостатъчна видимост относно възможностите за кариерно развитие.

Проучване на Axios пък показа, че 66% от младите респонденти биха предпочели лична обратна връзка от своя мениджър, а 45% се тревожат за поддържането на „работно място без разсейване“, когато се работи отдалечено или хибридно бъдеще.

Много по-различна е картината при другите генерации. Предвид малко по-напредналата си възраст много от тях са семейни, имат деца – съответно жонглират с множество отговорности като гледане на децата и грижа за дома. Затова те са по-склонни да предпочитат хибриден или напълно дистанционен стил на работа. Подобни са данните и на Eden, платформа за управление на работното място.

И така, какво означава това за работодателите, които се опитват да наемат много нови хора, млади, ентусиазирани, енергични? Въпреки че е близко до ума, че „дигиталните“ млади хора биха се насладили на естеството на дистанционната работа, в крайна сметка се оказва, че „поколение Z“ жадува за човешка връзка, за жив контакт, за общуване и чувство за напътстване на работното място.

Изискването всички да бъдат изцяло в офиса може да е прекалено, но има смисъл да се предложи на всички служители възможност да работят в офиса, да си имат физическо работно място – независимо дали чрез прилагане на хибридни стилове на работа или чрез провеждане на определени срещи и възможности за обучение присъствено. Това най-вероятно ще бъде приветствано с ентусиазъм от младите служители.

Коментари по темата: „Поколението „Z” настоява за връщане по офисите”

добавете коментар...

  1. jkl

    Това е писано от ненужни меринджеи, за да се опитат да си оправдаят безсмисленото съществуване, и да, много от тях са жени. Нищо против жените генерално, просто има доста такива ненужни паразити меринджеи от женски пол, дето не стават за нищо, обичат да плямпат, но не и да мислят и наричат това софт скилс 😀

  2. милчо

    Това е писано от жена за жени. Бас давам, че на младежите не им пука.

  3. :)

    Поколение Z искало да се връща в офисите? Верно ли? Те не искат да стъпват в офис …всъщност и да работят не искат много ама нямат избор.

  4. Йордан

    Нечувано – точно пък най-мързеливите и най-скатаващите да искат връщане в офиса.

  5. Фофу

    Бърнард Шоу беше казал че танците са вертикалния израз на едни хоризонтални желания.

    И тук така. Неведнъж съм го казвал.
    Млади хора – искта да общуват, да си сверяват гледните точки, да се доказват, да се харесат на колеги / колежки и т.н.

    Работното място, офис или каквото и да било е само среда за всичко това.

Коментар