Lenovo оглавява свиващия се пазар на компютри

Продажбите на РС падат заради геополитически фактори и нарушени вериги за доставки
(снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар на персонални компютри регистрира двуцифрен спад през второто тримесечие на годината, сочи нов доклад на анализаторската компания IDC за периода април-юни 2022 г.

Доставките на РС намаляват осезаемо на фона на текущата геополитическа ситуация и прекъсването на веригите за доставки. Анализът на IDC обхваща категориите настолни компютри, лаптопи и работни станции, но не отчита доставките на таблети и сървъри с x86 архитектура.

В периода април-юни в света са доставени около 71,3 милиона компютъра. Това е с 15,3% по-малко от резултата за второто тримесечие на 2021 година, когато доставките възлизаха на 84,2 милиона единици.

Лидер на световния РС пазар през второто тримесечие е Lenovo. Китайският производител контролира почти една четвърт от пазара – 24,6%. На второ място е американската корпорация HP с дял от 18,9%, следвана плътно от Dell с 18,5% от пазара.

Четвъртата позиция заема тайванската Acer Group с дял от 6,9% през разглеждания период. След нея се нареждат Apple и Asus с дялове съответно 6,7% и 6,6%. Всички останали играчи заедно контролират приблизително 17,7% от РС пазара.

„Продажбите на бизнес компютри също показват признаци на забавяне, но все още се очаква ръст в някои корпоративни сегменти, воден от търсенето на устройства с Windows от среден клас”, коментират данните анализатори от IDC.

Коментар