САЩ достигнаха повратна точка при електромобилите

Когато продажбите на електромобили достигнат 5% от всички, това е повратна точка
(снимка: CC0 Public Domain)

Съединените щати преминаха точката, от която няма връщане в процеса на преход към електрически превозни средства, сочат актуални данни за продажбите на автомобили в различни държави по света.

Докато жителите на САЩ все още купуват огромен брой превозни средства с двигатели с вътрешно горене, изглежда, че пейзажът на продажбите на EV се е променил безвъзвратно. Според Bloomberg, страната е преминала началната точка на всеобщото психологическо приемане на електромобилите.

Анализът на автомобилния пазар в 19 страни показва, че веднага щом електрическите превозни средства завоюват пет или повече процента от автомобилния пазар, започва етап на масова промяна в технологичните предпочитания.

САЩ се присъединиха към своеобразен клуб, който включва много страни от ЕС и Китай, както и държави като Норвегия и Нова Зеландия. Става дума за 18 страни освен САЩ, в които електромобилите са преодолели границата от 5%. Ако настоящата тенденция се запази, до края на 2025 г. делът на електрическите превозни средства в продажбите на нови автомобили в САЩ ще достигне 25%.

Цифрата от 5% се отнася не само за автомобилите, но и за почти всяка нова технология, от електричество до телевизия, мобилни телефони, интернет и дори LED крушки. В един момент бавното навлизане на технологията на пазара приключва и продажбите експлодират.

В същото време става дума за приблизително еднакви тенденции навсякъде по света, както и за еднакви пречки. За електрическите превозни средства това са липсата на обществени станции за зареждане, високата цена на автомобилите, ограничените доставки, липсата на информираност сред купувачите.

Някои страни, например в ЕС, освен към електрически превозни средства, активно преминаха към хибриди с възможност за външно зареждане, с по-малки батерии и двигатели с вътрешно горене. Предвид това, може да се каже, че по пътищата на света има повече от 20 милиона електрифицирани автомобили и, според анализаторите на BloombergNEF, този брой ще се удвои до края на следващата година.

Китай и Съединените щати почти напълно пренебрегнаха „плъгин” хибридите и веднага започнаха да преминават към чисто електрически превозни средства. Зад успеха на всяка от страните, които са преодолели прага от 5%, обикновено стои програма от стимули за преминаване към електрически транспорт и затягане на стандартите за екологична безопасност.

В САЩ, например, администрацията на президента Джо Байдън издаде изпълнителна заповед миналата година, която изисква половината от продажбите на нови автомобили в страната да бъдат електрически (включително плъгин хибриди) до 2030 г.

В допълнение, разпространението на електрически превозни средства зависи от способността на доставчиците на компоненти и самите производители да мащабират производството. Например Volkswagen, Ford и BMW очакват, че до края на десетилетието поне 50% от колите, които продават, ще бъдат електрически. В същото време и фабриките трябва да бъдат преоборудвани за нови продукти.

Досега 90% от продажбите на електрически превозни средства са в Китай, Европа и САЩ. От друга страна, държавите, които формират една трета от световните продажби на автомобили, все още не са преминали повратната точка – в Латинска Америка, Африка и Югоизточна Азия те не са достигнали необходимите показатели. Ако и те достигнат повратната точка, не е сигурно дали производителите ще успеят да се справят с експлозивния ръст на обема на поръчките, предимно на суровини за батерии.

Според Международната агенция по енергетика, глобалните продажби на електрически превозни средства са се утроили през последните две години и експертите очакват темповете на растеж тепърва да се увеличават. Продажбите в световен мащаб показват, че средният пазарен дял на електрическите превозни средства премина границата от 5% за първи път миналата година.

Като се вземат предвид и продажбите на плъгин хибриди, за своеобразна „революция” може да се говори при достигане на 10% дял на електрифицираните коли – това се очаква да стане тази година, след което вероятно можем да очакваме количествен скок в продажбите.

Коментар