Ericsson, Qualcomm и Thales изграждат 5G „неназемни“ мрежи

Технологични и телеком гиганти изграждат нова сателитна 5G мрежа (снимка: CC0 Public Domain)

Ericsson, Qualcomm и френската космическа компания Thales обявиха сътрудничество за тестване и разработване на 5G свързаност, използвайки групи сателити в ниска околоземна орбита (LEO). За да определят осъществимостта на такова начинание, компаниите първо са провели серия от проучвания и симулации и сега са готови да започнат тестване на реални случаи на използване на 5G „неназемни“ мрежи (5G NTN).

Според Ericsson, подобен проект може да доведе до „глобално покритие с широколентови данни“ при използване на 5G смартфони. Тъй като 5G свързаността, предоставяна от сателитите в ниска околоземна орбита, може да осигури покритие в отдалечени и труднодостъпни географски райони – например морета и водни пътища, където липсва наземно покритие – 5G връзките най-сетне ще се разгърнат там, където досега са работили само някогашните сателитни телефонни системи.

„Това сътрудничество между Ericsson, Thales и Qualcomm Technologies ще бъде важен крайъгълен камък в историята на комуникациите, тъй като крайният резултат може по същество да означава, че независимо къде се намирате на Земята – насред океана или в най-отдалечената гора – ще имате бърза, сигурна и рентабилна свързаност. Тя ще бъде достъпна чрез съвместна 5G сателитна и наземна инфраструктура”, заяви Ерик Екуден, старши вицепрезидент и главен технологичен директор в Ericsson.

Подобна повсеместна свързаност ще е от полза в редица сценарии, които са важни за индустрията – в транспортния, енергийния и здравния сектор. Освен това в случай на големи прекъсвания на наземните мрежи при аварии и бедствия „неназемната“ мрежа може да се използва като резервна.

„Разгръщането на 5G мрежи [в космоса] бележи още една стъпка към промяна за телекомуникационната индустрия. Това променя правилата на играта – не само по отношение на бизнес-възможностите, но и по отношение на уменията, необходими за свързване и защита на милиарди хора и обекти“, каза Филип Керие, изпълнителен вицепрезидент по стратегия, изследвания и технологии в Thales.

Коментар