Водеща банка ще развива иновации и приложни технологии

Финтех революцията принуждава традиционни банки да променят начина си на работа
(снимка: CC0 Public Domain)

Goldman Sachs нае съосновател на технологичния инкубатор на Google, за да ръководи звено по иновациите, фокусирано върху прилагането на технологиите към нови бизнес възможности. В анонс, за който съобщи CNBC, главният изпълнителен директор на банката Дейвид Соломон каза, че Джаред Коен е бил нает да помогне за стартирането на дивизията за иновации.

Коен беше главен изпълнителен директор и съосновател на технологичния инкубатор на Google – Jigsaw, известен по-рано като Google Ideas. Според CNBC, Коен ще ръководи новата група, известна като „офис за приложни иновации”, заедно с втория главен информационен директор Джордж Лий.

„Работейки в тясно сътрудничество с лидерите в Goldman Sachs, Джордж и Джаред ще идентифицират и развият търговските възможности за фирмата, които се намират на пресечната точка на променящия се глобален пазар, промените в геополитическия пейзаж и бързо развиващите се технологии”, коментира назначението Дейвид Соломон.

Настоящата финтех революция в банкирането принуждава големите традиционни банки да променят начина си на работа. Някои от тях поглеждат към компании като Google и Amazon, които разработиха облачни системи за цифровизиране на много и различни индустрии. Техните масивни машини за обработка, в основата на които залягат най-новите изчислителни технологии, както и атрактивните и лесни за използване клиентски интерфейси, нерядко будят завистта на банките.

В такава ситуация едно от решенията е привличането на добри технологични специалисти, утвърдили се в разработването на лесните и удобни за ползване облачни технологии. Основната задача на привличането на топ-мениджъри от водещите технологични гиганти е  да помогнат за промяна на културата в банките.

Промяната на културата е жизненоважна първа стъпка към истинското използване на предимствата на цифровите технологии. Но отново, банки като Goldman Sachs могат да предложат на тези ръководители заплатите, ресурсите и предизвикателствата, които изискват.

„Културната промяна в ИТ отдела на всяка компания започва с наетите хора, което е първото предизвикателство”, казва пред Computer Weekly бившият изпълнителен директор на Google Крис Конради, който сега ръководи ИТ отделя в Nordic Private Equity на FSN Capital.

Коментар