Bosch разширява проектирането и производството на чипове

Bosch ще инвестира 3 млрд. евро в разработване и производство на чипове в ЕС (снимка: Bosh)

Bosch обяви планове да инвестира 3 милиарда евро в производството на чипове до 2026 г. Това ще включва изграждане на два центъра за разработка в Германия и ще допринесе за амбицията на ЕС да конкурира Азия и САЩ в полупроводниковата индустрия.

Компанията ще търси финансиране за инвестицията в рамките на новостартиралата рамка на ЕС за важни проекти от общ европейски интерес (IPCEI) в частта ѝ за микроелектроника и комуникационни технологии, предназначена да насърчава научните изследвания и иновациите.

От въпросните 3 милиарда евро Bosch ще похарчи повече от 170 милиона евро за изграждане на два центъра за разработка. 250 милиона евро ще отидат за разширяване на фабриката за чипове в Дрезден, която е на стойност 1 милиард евро и която отвори врати през 2021 г.

Председателят на конгломерата Стефан Хартунг заяви, че микроелектрониката е бъдещето за всички бизнеси на Bosch, като подчерта напредъка в мобилността и IoT. Планът на Bosch добавя „гориво“ към Европейския закон за чиповете – инициатива на Европейската комисия, която има за цел да удвои глобалното производство на полупроводници в блока с 10% до 20% до 2030 г.

„Европа може и трябва да се възползва от собствените си силни страни в производството на полупроводници“, каза Хартунг. „Повече от всякога целта трябва да бъде производството на чипове за специфичните нужди на европейската индустрия“.

Успоредно с това Bosch изгражда нов тестов център за полупроводници в Малайзия. От 2023 г. той ще се използва за тестване на готови чипове и сензори, произведени в Германия.

Коментар