Nokia messaging “мобилизира” е-пощата

Днес Nokia официално представи у нас услугата Nokia messaging, благодарение на която притежателите на устройства от популярната марка ще могат да имат мобилна електронна поща и възможност “в движение” да пишат в любимите си социални мрежи – Facebook, Twitter и др.


По оценки на пазарните наблюдатели, по света има 1,4 милиарда “кутии” за електронна поща. Само 10 процента от потребителите обаче ги ползват от мобилния си телефон. В същото време 78% от интернет потребителите искат имейлът им да е достъпен в движение.

С Nokia messaging това трябва да е лесно и бързо. Услугата е от типа “push” и като такава предполага резултатът да се постига с минимум команди, кликания и бутони. Тя е разработена така, че човек да може да праща електронни писма с три стъпки. Всичко, което потребителите трябва да знаят, за да ползват услугата, е имейл адреса и паролата си.

С Nokia messaging няма да е необходимо сложно конфигуриране и настройване за мей-сървъри и протоколо – дейност, която е по силите само на най-силно технически ориентираните потребители. За да избегне този елемент, Nokia се е съюзила с всички големи световни и местни доставчици на услуги за е-поща.

Освен леснотата, важен компонент от офертата е достъпността Затова голямата компания се е договорила с мобилните оператори у нас за предлагането на услугата на база на атрактивни тарифни планове. И трите мобилни оператора са на път да предложат новата услуга и в рамките на един месец потребителите ще чуят оферти и от трите компании, обещават от Nokia. Първият от тях ще стане ясен още идната седмица, около 20 октомври.

Заедно с това компанията работи и с местните големи доставчици на услуги за електронна поща – Dir.bg, Аbv.bg, Мail.bg. Разбира се, за потребителите ще са достъпни и услугите на световните имайл услуги като Yahoo, Google, MS Hotmail и други.

За бизнес-потребителите е предвидена лесна интеграция с най-често използваните мейл сървъри. Nokia messaging е съвместима с MS Exchange и Lotus Traveller.

Nokia Messaging е своеобраен отговор на Nokia на наплива от висококласни, многофункционални и скъпи устройства за работа с електронна поща и текст. Примери за такива оферти са наличните и у нас устройства Blackberry и HTC, които сами по себе си са в горния ценови клас и се продават от мобилните оператори аедно с абонаментен план.

По подобен начин и също с абонаментен план, но с много ниска месечна такса, Nokia Messaging ще е достъпна върху широк кръг мобилни устройства от финландския производител. Над 55 модела Nokia телфони имат възможност да боравят с messaging услугата. Това са предимно устройства от линията S60.

Това не е всичко и ползването на електронната поща “в движение” не изчерпва услугата Nokia Messaging. Към нея компанията ще добави и моментален обмен на съобщения (instant messaging) и участие в социалните мрежи. Така феновете ще могат по всяко време и навсякъде да пишат в Twitter, Facebook, да прочитат новите публикации в тях и да отговарят моментално.

Социалните мрежи стават все по-популярни и все повече хора комуникират чрез тях, а някои не могат да си предтавят деня без общуването онлайн, е аргументът на Nokia да се фокусира толкова сериозно върху обмена на съобщения. Желанието за участие в социални мрежи онлайн ще расте и мнозина биха искали да имат възможност да участват там по всяко време и отвсякъде.

Nokia messaging е достъпна в много страни в Европа и по света, а у нас тя де факто работеше и досега, но в “бета-версия”. От идната седмица обаче тя вече функционира официално.

Все още не е ясно какви тарифи ще предложат мобилните оператори за новата услуга. Може да се очаква, че те ще са “тънки”, тъй като “push mail” услугата е проектирана така, че да не товари с излишен трафик комуникационните канали. Със сигурност обаче услугата функционира без специални изисквания към мрежата на оператора, т.е. не се нуждае от 3G покритие или други особени функции.

Заедно с дебюта на Nokia messaging у нас идва и най-новият модел мобилно устройство на производителя – Nokia 6760. Той е един от телефоните, разработени с идеята за активен обмен на текстови съобщения и електронна поща. Слайдерът разполага с QWERTY клавиатура и бутон за работа с текстови съобщения. Четирибандов е (GSM 850/900/1800/1900) и поддържа WCDMA/HSDPA 900/2100. 2,4 инчовият дисплей е удобен за четене и писане, 3,2 мегапикселовата вградена камера подтиква потребителя да снима и изпраща фото-попаденията си на приятелите, а вградената 120 MB вътрешна памет, която може да се карнира с 8GB mircoSD карта, осигурява достатъчно място за всички фотоси.

Коментар