Британците правят автоматизирана супермагистрала за дронове

Дронове ще обслужват 264 км въздушно транспортно трасе във Великобритания (снимка: CC0 Public Domain)

Обединеното кралство ще стане страната с най-голямата автоматизирана супермагистрала за дронове в рамките на следващите две години. Дроновете ще бъдат използвани в проекта „Skyway“ с дължина 264 км, свързващ малки и големи градове, включително Кеймбридж и Ръгби.

Начинанието е част от пакет за финансиране в размер на 273 милиона лири за аерокосмическия сектор. Други проекти от портфолиото включват дронове, доставящи поща до островите Сили, и такива, превозващи лекарства в Шотландия.

Дейв Панкхърст, директор по дроновете в BT, поясни пред BBC, че проектът „Skyway“ е за разширяване на изпитанията, които се провеждат в Обединеното кралство. „Тази способност на дроновете съществува от доста време, но е в начален стадий от гледна точка на перспективата да бъде част от нашето общество и използваемо приложение. Така че за нас това означава да направим значителна стъпка напред. Проектът ще отвори толкова много възможности“, каза той.

„Skynet“ има за цел да свърже въздушното пространство над Рединг, Оксфорд, Милтън Кейнс, Кеймбридж, Ковънтри и Ръгби до средата на 2024 г. За проекта са предвидени 12 милиона лири. Общо 105,5 милиона британски лири правителствени пари ще бъдат осигурени специално за проекти, свързани с „интегрирани авиационни системи и нови технологии за превозни средства“, включително безпилотни летателни апарати като дронове.

Крис Форстър, главен оперативен директор на компанията за авиационни технологии Altitude Angel, казва, че има много потенциални приложения за супермагистралата. „Независимо дали става дума за бизнес, който извършва логистика, чак до полицията и медицинските доставки на ваксини и кръвни проби – има реално търсене на достъп до въздушното пространство“, коментира той.

За контрола на движението се използват наземни сензори, инсталирани по протежение на магистралата, които осигуряват наблюдение в реално време къде се намират дроновете във въздушното пространство. След това тези данни се анализират от система за управление на трафика – нещо като контрол на въздушното движение за дронове, която ги насочва по маршрутите им и избягва сблъсъци.

Най-голямата тревога относно безопасността идва не от летенето на дроновете, а от моментите на излитане или кацане, според Стив Райт, доцент по аерокосмическо инженерство в UWE Bristol. „Става дума за първата и последната част от полета. Проблемът е какво се случва, когато си на няколко метра от хората“, казва той.

Интересен въпрос, над който ще се работи, е как хората възприемат летящите над главите им дронове. За мнозина това може да изглежда досадно и натрапчиво. Специалистите обаче са категорични, че възприятията на хората се променят, когато знаят, че въпросните летящи машини предоставят някаква важна услуга, например спешна медицинска помощ, доставка на поща, на лекарства.

Коментари по темата: „Британците правят автоматизирана супермагистрала за дронове”

добавете коментар...

  1. :o)

    Skynet 🙂 нещата все повече се наричат с истинските им имена от притеснителни научно-фантастични разкази филми… 🙂
    който е чел и гледал знае – за другите – няма да го намерите във фейсбука!

Коментар