Идва ли криза? Apple забавя наемането, свива разходите

И американският технологичен гигант Apple затяга колана в очакване на икономическа криза, свива наемането на нови кадри и ограничава разходите (снимка: CC0 Public Domain)

С усещане за предстояща криза, американският технологичен гигант Apple планира да забави наемането на нови хора и да ограничи разходите си през следващата година, за да се справи с потенциалния икономически спад.

Промяната едва ли ще засегне всички екипи, но някои звена няма да получат очакваното разширение през следващата година, съобщи Bloomberg News, цитирайки „хора, запознати с въпроса“. В някои случаи пък освободените места няма да бъдат попълнени от нови хора.

Подобен ход би включил Apple – най-скъпата компания в света – в нарастваща група американски технологични корпорации, които ограничават наемането на нови служители и стягат бюджетите си. Сред тях са Meta Platforms, Microsoft, Uber, Google и други.

Засега изглежда, че производителят на iPhone не планира съкращения на персонал, за разлика от Tesla, Substack, Netflix и Twitter, които обявиха освобождаване на част от служителите си.

Успоредно с това Apple „все още планира агресивен график за пускане на продукти през 2023 г.“. Той включва нови очила-слушалки за смесена реалност, първата голяма нова категория в портфолиото на компанията от 2015 г. насам.

„Ходът на Apple отразява по-мащабната тенденция на забавяне на инвестициите в нови неща, нови компании и нови продукти“, каза Ким Форест, главен инвестиционен директор в Bokeh Capital Partners. „Това означава, че инфлацията е проблем за тези компании“.

През последните месеци се засилиха опасенията от предстояща финансова и икономическа криза в глобален мащаб. Възможно е да се стигне до рецесия, предупреждават анализатори. Ценовият натиск също подгрява опасенията, че клиентите могат да ограничат разходите за несъществени артикули, като например смартфони.

В потвърждение на нерадостните очаквания идват данните, че доставките на смартфони са намалели с 9% през второто тримесечие, според анализ на Canalys. Спад в продажбите на смартфони, таблети и лаптопи прогнозира и Gartner.

Apple обикновено пуска нова версия на своя iPhone и други смарт продукти през септември – точно преди натоварения празничен сезон.

Коментари по темата: „Идва ли криза? Apple забавя наемането, свива разходите”

добавете коментар...

  1. :o)

    Тя кризата не е спирала от поне 12-13 години, само е на различни вълни.
    Но за тъпите и алчни американски “инвеститори” тя е основен приход на милиарди
    Те затова си ги създават тези кризи да стават богати и пребогати.
    Въпроса е – къде ще ги носят тези пари?
    Като започнем от техния Гуру Ротшилд – е станал ли е безсмъртен? Май не 😉

Коментар