Mastercard поема курс към квантови технологии

Квантовите технологии на D-Wave ще навлязат във финансовите услуги и платежните карти
(снимка: CC0 Public Domain)

Платежният оператор Mastercard обяви стратегически съюз с разработчика на квантови компютри D-Wave, за да издигне на следващо технологично ниво картовите транзакции.

Двете компании ще разработват и прилагат решения на база квантови технологии в сферата на картовите плащания. Способността на квантовите платформи да обработват много по-голямо количество данни отколкото класическите компютри обещава неограничени възможности за финансовите институции и техните клиенти.

Канадската компания D-Wave от около две десетилетия разработва квантови компютри, базирани на т.нар. технология на квантово отгряване. Нейните системи не са универсални и не могат да изпълняват произволни алгоритми. Квантовото отгряване решава проблеми с оптимизацията, като например намиране на оптимални маршрути за доставка на стоки.

Заедно с Mastercard, специалистите на D-Wave ще разработят решения за финансовата сфера, вкл. за потребителска лоялност и награди, трансгранични сетълменти и откриване на измами. Тъй като D-Wave платформите са силно специализирани, ще се използват хибридни решения, които могат да се справят както с класически, така и с квантови алгоритми.

Финансовите приложения за услугите на Mastercard ще се изпълняват чрез квантовия облак Leap на D-Wave, съобщи HPCwire. Това ще осигури достъп в реално време до квантови изчисления.

„Хората очакват свръхперсонализирано изживяване. Уникалната способност на квантовите изчисления да анализират огромен брой потенциални комбинации може да осигури оптимални решения, които повишават ефективността и осигуряват избор”, казва Кен Мур, главен директор по иновациите в Mastercard.

„Нашата работа с D-Wave ще проучи неограничените възможности за прилагане на квантовите изчисления към практични, реални приложения в индустрията на финансовите услуги”, допълва мениджърът.

В момента D-Wave доставя на клиенти най-ефективните (ориентирани към целта) квантови системи Advantage с 5000 кубита. Те ще бъдат заменени от системи Advantage 2 със 7000 кубита и нова архитектура. Но това са специализирани решения, които изискват хибридни компютри, за да разширят обхвата на своята работа.

D-Wave вече работи по въпроса. Компанията обещава дъ създаде в крайна сметка универсален квантов компютър. Може да се очаква, че Mastercard постепенно ще внедри всички най-добри разработки на D-Wave, за да остане на гребена на технологичната вълна.

Коментар