Замразиха плановете за IPO на Arm в Лондон

Поставиха “на пауза” плановете за излизане на разработчика на чипове Arm на Лондонската фондова борса (снимка: CC0 Public Domain)

Японският технологичен конгломерат SoftBank постави „на пауза“ плановете си за първично публично предлагане в Лондон на британската фирма за чипове Arm, поради политическите сътресения в правителството на Обединеното кралство.

Напускането на министъра на инвестициите Гери Гримстоун и „цифровия“ министър Крис Филп след падането на правителството на британския премиер Борис Джонсън по-рано този месец накара SoftBank да прекрати дискусиите относно листването на Arm в Обединеното кралство през следващата година. Новината съобщи Financial Times, като се позова на „хора, информирани за разговорите“.

И двамата министри са изиграли водеща роля в преговорите с японския технологичен инвеститор. Планът за излизането на фирмата на Лондонската фондова борса се разглеждаше като емблематичен за цялата държава: Arm е “знаменосецът” на британския технологичен сектор и очакваното IPO се разглеждаше като символ на силата на ИТ индустрията в страната.

IPO-то на Arm щеше да е послание, че Лондонската борса заслужава вниманието на технологичните инвеститори от цял свят. Листването във Великобритания щеше да насочи прожекторите към централата на Arm, която е разположена е Кеймбридж, и да демонстрира силата на научно-техническия сектор в страната след Брекзит.

Твърди се, че поради тези причини двамата министри от кабинета на Джонсън са осигурили пакет от “стимули”, за да си подсигурят листването на Arm на Лондонската борса. Сега изглежда, че сътресенията в британската политика могат да подтикнат SoftBank да потърси алтернатива на американска територия, т.е. евентуално листване на Arm на борсите в САЩ.

Милиардерът-основател на SoftBank Масайоши Сон беше казал на акционерите още през юни, че подкрепя идеята за излизане на фондовия пазар в САЩ, тъй като повечето от клиентите на Arm всъщност са базирани там.

SoftBank придоби английската Arm за 32 милиарда долара през 2016 г. Четири години по-късно сключи крупна сделка, за да я продаде на Nvidia, но договорът бе отменен поради регулаторни пречки.

Arm притежава интелектуалната собственост за чипове, които захранват повечето смартфони по света, включително тези на Apple и Samsung Electronics.

Коментар