Нови 28 сателита на САЩ ще следят за вражески ракети

САЩ си осигуриха още 28 сателита за глобалната орбитална система за засичане, идентифициране и проследяване на вражески свръхзвукови оръжия и други модерни ракети (илюстрация: Northrop Grumman)

Агенцията за космическо развитие на САЩ обяви, че е избрала компаниите L3 Harris Technologies и Northrop Grumman да качат в орбита по 14 сателита за засичане, идентифициране и проследяване на свръхзвукови оръжия и други модерни ракети от техния най-ранен етап на изстрелване до прихващане. L3Harris спечели договор за 700 милиона долара, а Northrop Grumman – за 617 милиона долара.

28-те инфрачервени сателита ще бъдат част от глобална мрежа от „очи в небето“, предназначени да откриват и проследяват най-новото поколение балистични и свръхзвукови ракети, разработвани от страни като Русия и Китай, съобщи „Космически новини“. Сателитите ще бъдат разположени като съзвездие в ниската земна орбита, известна като Проследяващ слой.

Говорейки на пресконференция в Пентагона, директорът на Агенцията за космическо развитие Дерек Турниър каза, че 28-те спътника ще бъдат изстреляни на партиди от по седем до полярните орбити на около 960 км над Земята. Всяка партида от седем сателита ще бъде разположена на различни места по света. Първото изстрелване е планирано за април 2025 г.

Наличието на съзвездие от инфрачервени сензорни сателити в ниска земна орбита се сочи като основен приоритет за Пентагона на фона на опасенията, че настоящите отбранителни системи може да не са в състояние да открият нисколетящи свръхзвукови ракети.

Сателитите в Проследяващия слой трябва да виждат цели с по-голяма прецизност от сегашните спътници на Министерството на отбраната, които са част от противоракетната отбрана на САЩ и са разположени в геостационарна орбита на 35 000 км над екватора. Съществуващите сателити осигуряват глобално предупреждение за ракети и откриват изстрелвания на балистични ракети с малък обсег и междуконтинентални балистични ракети, но те не са проектирани да проследяват усъвършенстваните маневриращи ракети като свръхзвуковите.

През 2020 г. щатската космическа агенция поръча първите осем сателита от проследяващия слой, известен като Траншея 0, от L3Harris и SpaceX. Предвижда се първите два сателита от Траншея 0 да бъдат изстреляни през 2023 г.

Агенцията е изчислила, че цялата цена на сателитната ѝ мрежа в Проследяващ слой Траншея 1 ще бъде около 2,5 милиарда долара. В нея се включват 28-те сателита, както и четири изстрелвания, наземната интеграция и разходите за поддръжка.

Както L3Harris, така и Northrop Grumman спечелиха така наречените „споразумения за други сделки“, използвани от Пентагона като алтернативи на традиционните договори. Тези споразумения изискват от изпълнителите да работят в екип с нетрадиционни търговски доставчици. Нито L3Harris, нито Northrop все още са разкрили своите търговски партньори за този договор.

Данните, събрани от сателитите в Проследяващия слой, ще бъдат изпращани чрез оптични връзки към Транспортния слой, така че ако бъде открита заплаха от ракета, данните за нейното местоположение и траектория могат да бъдат предадени сигурно през космоса и прехвърлени към военните командни центрове.

Както Проследяващият, така и Транспортният слой ще бъдат изграждани поетапно в продължение на няколко години, като на всеки две години ще се придобиват нови сателити. Очаква се Траншея 2 да включва 54 сателита.