Наков: джуниър служителят е най-голямото богатство на една компания

„От десетилетия градя фирми и организации, предимно с джуниъри и това работи прекрасно!”, казва Светлин Наков, съосновател на СофтУни (снимка: Svetlin Nakov / Facebook)

Бъдете смели, вземете си читави „джуниър” (junior) разработчици, за да имате хора, докато конкуренцията се състезава за „синиър” (senior) таланта”, заяви в публикация в социалните мрежи Светлин Наков, съосновател на образователната институция СофтУни.

От този месец СофтУни започва да публикува информация за завършилите обучение в университета джуниър разработчици и ИТ специалисти, свободни да започнат работа. Стотици специалисти ще се влеят в ИТ сектора, вкл. по QA Automation – 250 завършили, C++ (средно ниво) – 150 завършили и JavaScript и Angular (средно ниво) – 120 завършили.

„Търсите програмисти? Имаме! Да, имаме свободни разработчици, които още не са започнали работа в друга фирма и може да ги вземете. Просто трябва да приемете, че имат да учат още малко, за да навлязат във вашата фирма, а инвестицията си струва”, казва Наков в LinkedIn.

Според него, „джуниър служителят е най-голямото богатство на една компания, защото работи по начина, по който си го научиш и възпиташ”.

„От десетилетия градя фирми и организации, предимно с джуниъри и това работи прекрасно! Получават се ефективни, устойчиви и добре работещи организации с високо ниво на експертиза. Доказано работи!”, категоричен е Наков.

Той съветва работодателите да помислят сериозно, преди да отхвърлят възможността на наемат току-що завършили специалисти с оправданието „тия са джуниъри”. Наков изтъква следните аргументи в полза на джуниърите:

  • след няколко месеца/година вече няма да са джуниър;
  • свободни синиъри [старши програмисти] на пазара няма;
  • на цената на един синиър можете да вземете 3-4 джуниъри – все един от тях ще се окаже „звезда”.

В подкрепа на аргументите си Наков се позовава на статистика за историята на завършилите СофтУни над 16 000 студенти, които бързо преминават от джуниър към синиър.

Коментари по темата: „Наков: джуниър служителят е най-голямото богатство на една компания”

добавете коментар...

  1. Един

    Вероятно ти си платежоспособен предприемач, а освен това си облагодетелстван да си избираш синиъри.Ако е така ми кажи фирмата си, за да НЕ те препоръчвам.Забравих, че също така си роден научен и никога в твоята кариера не си изминал пътя на джуниър.Жив и здрав!

  2. Pepo

    Чак пък 2-3 години… Недей много много да пресилваш нещата приятел.

  3. :o)

    Нормално е човека да си хвали пъпешите 🙂
    Винаги ще го уважавам за това, че даде шанс на хората, които искат да се занимават с това, а по една или друга причина нямат възможности за образование да отидат при него (разбира че го прави за своята печалба, но все пак е похвално).

    Иначе неговата академия създаде интересен експеримент, който , ако не беше тя нямаше да има как да се случи.
    По едно време куцо кьораво и сакато, включително мои познати чули че “тея програмистите зимат ебахти заплатите” отидоха да се учат и да се пробват на код
    😀 Включително хора, дето не могат да напишат 2 формули в Excel.
    И резултата беше жесток шамар за наивници 😀
    Оказа се че от всяко дърво, свирка не ставало…ха ха ха

  4. Blah

    Наков: джуниър служителят е най-голямото богатство на МОЯТА компания – ето, оправих ви заглавието 😉

  5. :D

    Най-голямата далавера е да се вкара кьорово и сакато в сектУра и да се чака голям берекет

  6. Йордан

    Има огромна разлика между джуниър и джуниър, но да – масата новобранци да доста посредствени и е много по-изгодно да си вземеш един синиър отколкото 5 джуниъри за същите пари.

    Имайте предвид обаче, че също така има много голяма разлика между синиър и синиър. Има синиъри с 10+ години “опит”, които са със знанията на току-що завършил някоя адакемия. Има синиъри с 4-5 години трудов стаж, които могат да правят чудеса с кода.

    Така че при всички случаи трябва да се избира внимателно.

  7. Tanton

    Не става с juniors, минават 2-3 години, докато почнат да вършат реална работа. Това взима и 1/3 от времето на siniour-ите, в зависимост от съотношението.

    На двама siniours трябва да има най-много един junior, иначе фирмата се превръща в академия.

  8. Anonymous

    А ти какво произвеждаш? Коментари ли?

  9. :)

    Нали произвежда джуниъри, кво друго да каже?

Коментар