Графичният ускорител Intel Arc A380 търпи сериозни критики

Видеокартите на база Intel Arc A380 са подложени на безмилостна критика
(снимка: Gunnir)

Видеокартите Intel Arc A380 най-накрая достигнаха до журналисти от специализирани западни издания, които веднага идентифицираха редица проблеми с графичния ускорител. Известно е, че GPU-то на Inetl не може да копае криптовалути, но се оказа, че това далеч не е най-големият му проблем. Те са много повече.

Дори от по-ранни китайски ревюта стана ясно, че Arc A380 изобщо не е ускорител за игри. По отношение на производителността GPU-то дори не достига бюджетния Radeon RX 6400 на AMD. Въпреки това, както показаха тестовете, овърклокът донякъде коригира ситуацията и новият Intel ускорител е в състояние да се конкурира с GeForce GTX 1650 на Nvidia.

Слабата страна на ускорителя Arc A380 е неговият софтуер, който причинява огромен брой проблеми. Наблюдателите се чудят как Intel може изобщо да пусне такъв „суров” продукт на пазара.

Като за начало, картата има проблеми с работата на вентилатора: той се върти със скоростта, с която си иска – понякога със 700 об/мин, понякога с 1500 об/мин. И тук няма никаква зависимост. Освен това режимът на спиране на вентилатора при нулево натоварване не работи нормално. Понякога той сработва веднага след стартиране на игрите.

Друг софтуерен проблем: без активиране на функцията Resizable BAR, просто е невъзможно да се играе. Intel Arc A380 „замръзва” много често. В някои моменти кадровото време достига 280 ms и повече. Картината просто замръзва и това се случва редовно. С активирана функция Resizable BAR, ситуацията е малко по-добра, но все още се случват замръзвания.

Също така, без Resizable BAR, FPS пада много. В някои игри технологията осигурява повишаване на производителността до 84% и не можете без нея – FPS ще бъде твърде нисък. Но драйверът на Intel не поддържа активиране на Resizable BAR на системи с AMD Ryzen.

Освен това игрите просто се сриват в конфигурации, където Ryzen и Intel графики са една до друга. Поради това е просто невъзможно да се използва графична карта с Arc A380 в системи, базирани на процесори AMD.

При процесорите на Intel ситуацията със сривовете на игрите не е много по-добра. Както отбелязват експертите на ComputerBase, само в първия ден от тестването са имали 15 аварийни затваряния на игри.

Много други експерти отбелязват, че ситуацията е напълно различна от игра до игра. В някои игри видеокартата се представя доста добре, но в други изобщо не се справя. Особено големи са проблемите с игрите, базирани на DirectX 11.

Така например, в игрите с DirectX 12 графичната карта с Arc A380 изостава само с 2% от Radeon RX 6400. Но при игри с DirectX 11 изоставането е средно 8%, а в някои случаи разликата надхвърля 20%.

Коментари по темата: „Графичният ускорител Intel Arc A380 търпи сериозни критики”

добавете коментар...

  1. Nvidia

    Всъщност на игрите ARC A380 се справя по-добре от RX6400. Но от GTX 1060 от 2016 е по-зле!

Коментар