Катар ще използва дронове за защита на стадионите

Световното първенство по футбол в Катар ще демонстрира докъде е стигнала “надпреварата във въоръжаването” с дронове (снимка: CC0 Public Domain)

Безпилотни летателни апарати, които изстрелват мрежи, за да улавят и свалят малки „вражески“ дронове, ще помогнат за защитата на стадионите по време на Световното първенство по футбол тази зима в Катар. Философията, която заляга във въздушната защита, ще наподобява тази на футболната арена.

Fortem Technologies – компанията, която предоставя дроновете-прихващачи по споразумение с вътрешното министерство на Катар – казва, че нейната система е безопасен начин за сваляне на злонамерени дронове в населени места, намалявайки рисковете от нараняване, което може да бъде причинено, ако се използват оръжия.

Автономните дронове-прихващачи с радарно насочване се справят лесно с малки потребителски дронове, като изстрелват мрежи, за да ги улавят. След това целевият дрон може да бъде пренесен на друго място. При по-големите дронове към целта се изстрелва мрежа, която е свързана с парашут, забавя заплетената цел и я принуждава да падне на земята.

Целите се идентифицират с помощта на „поредица от много малки радари, които са разпределени из цялото пространство, създавайки пълна картина на въздушното пространство направо във въздуха“, казва главният изпълнителен директор и съосновател на Fortem Тимъти Бийн пред BBC.

Все пак радостните възгласи на феновете няма да бъдат придружени от бръмчене на дронове, защото машините вършат работата си „на около миля от мястото“, казва Бийн.

Алтернативните системи за спиране на дронове могат да разчитат на намеса в контролните сигнали на дрона, но Fortem твърди, че терористите пускат дронове по предварително програмирани полетни траектории.

„Причината, поради която бизнесът ни расте до небето, е, че терористите не използват джойстици. Те не стоят на вашия паркинг с джойстик в ръка. Тези дронове са програмирани… така че не могат да бъдат заглушени“, пояснява Бийн.

Професор Дейвид Дън от Университета в Бирмингам казва, че заплахата от терористична употреба на дронове се е увеличила, тъй като технологията е станала по-достъпна. Според д-р Стив Райт от Университета на Западна Англия, опасенията са се увеличили отчасти и защото комерсиално достъпните дронове лесно могат да бъдат модифицирани за боравене с оръжия по време на конфликти или големи публични събития. Той обаче предупреждава, че тенденцията е „една стъпка в надпреварата във въоръжаването“ и казва, че с увеличаването на скоростта на атакуващите дронове, те ще стават все по-трудни за спиране.

„Разглеждаме технологии за това как можем да достигнем до 200 мили в час (322 км/ч), може би дори 300 мили в час един ден, докато „изстискваме гъбата“ на електрическата технология, с която разполагаме“, казва той. Предупреждава още, че така наречените „рояци“ от множество атакуващи дронове също биха представлявали предизвикателство.

Коментар