Готви се голяма сделка между сателитни оператори

Търсенето на сателитни системи се развихри с пълна сила в последните години (снимка: CC0 Public Domain)

Френската сателитна компания Eutelsat е готова да купи британския конкурент OneWeb в сделка, която може да бъде обявена още днес. OneWeb е оценена на 3,4 милиарда долара в последния кръг на финансиране, според източници, цитирани от Ройтерс.

Eutelsat вече има 23% дял в OneWeb и е вторият по големина акционер. Сливането на двете компании би засилило позицията им в надпреварата за изграждане на съзвездие от сателити в ниската земна ниска орбита, предизвиквайки Starlink на SpaceX на и Project Kuiper на Amazon.com.

Търсенето на сателитни системи се развихри с пълна сила в последните години, а руско-украинският конфликт допълнително наля масло в огъня, след като доведе до известно прекрояване на ролите на пазарните играчи и преразпределяне на пазара между тях.

Сделката е „политически чувствителна“, тъй като ще обедини индийския милиардер Сунил Бхарти Митал, Франция, Китай и Великобритания като акционери в комбинираното дружество. Бхарти с неговата фирма Bharti Global е най-големият акционер на OneWeb.

Най-големият акционер на Eutelsat пък е френската държавна инвестиционна банка Bpifrance с 20% дял. Четвъртият по големина акционер е китайският суверенен фонд China Investment Corporation, според данни на Refinitiv.

OneWeb беше спасена от фалит от британското правителство и индийската Bharti Global. Поглъщането обаче ще остави британското правителство с миноритарен дял в обединената бизнес-организация, според източниците на Ройтерс.

Все пак се очаква Великобритания да запази „специални права“ над OneWeb след сделката, включително вето върху продажбите на клиенти, считани за „опасни“, вето върху промяна в местоположението на централата, както и вето върху бизнес-отношенията, които биха могли да компрометират т. нар. разузнавателен алианс „Петте очи“.

Коментар