Oracle и Microsoft сбъдват „мулти-облачната реалност“

Тандемът Microsoft-Oracle опростява възможностите за едновременно използване на облачните платформи на двете компании (снимка: CC0 Public Domain)

Технологичните компании Oracle и Microsoft обявиха тази седмица пускането на Oracle Database Service за Microsoft Azure. Новата услуга, резултат от облачно сътрудничество между двата софтуерни гиганта, позволява на клиентите на Azure да предоставят, достъпват и наблюдават услугите за бази данни на Oracle, работещи в Oracle Cloud Infrastructure (OCI).

Потребителите могат да мигрират или създават изцяло нови приложения върху Azure и да се свързват с управлявани услуги на Oracle Database, използвайки новото предложение. Microsoft казва, че няма да таксува клиентите на Azure, ако преместват данни между двете услуги.

Microsoft и Oracle обявиха Oracle Interconnect за Azure още през 2019 г. Оттогава досега усилията за придвижване на предприятията към облака се ускориха, а т.нар. хибриден облак стана предпочитана форма за много организации. Новата услуга признава „мулти-облачната реалност“, предлагайки опростена свързаност между двете различни облачни среди.

За Microsoft новото ниво на партньорство означава опростен интерфейс и по-лесна интеграция от страна на Azure. Нещо повече, компанията няма да налага такси за използване на Oracle Database Service, Oracle Interconnect, изход или вход на данни, когато данните се преместват между OCI и Azure. Вместо това клиентите плащат за други услуги на Azure или Oracle, от които се нуждаят.

„Новото предложение ще разсее убеждението, че е трудно да се изпълняват „реални приложения в два облака“, без да са налице задълбочени познания и за двата“, коментира Клей Магурик, изпълнителен вицепрезидент на Oracle Cloud Infrastructure. „Няма нужда от задълбочени умения за двете ни платформи или сложни конфигурации – всеки може да използва Azure Portal, за да обедини силата на нашите два облака“.

Коментар