Търси се: AI с фокус върху поверителността

Създаване на изкуствен интелект, фокусиран върху поверителността, е цел на съвместна инициатива на САЩ и Великобритания (снимка: CC0 Public Domain)

Правителствата на Съединените щати и на Обединеното кралство огласиха съвместна поредица от предизвикателства с награди, надявайки се да стимулират развитието на технологии, които позволяват моделите на изкуствен интелект да бъдат обучавани въз основа на чувствителни данни. Алгоритмите не трябва да имат достъп до действителните, необработени данни, което би компрометирало личната неприкосновеност.

Има две категории в конкурсната поредица, която предлага комбиниран награден фонд от $1,6 милиона. Едната е фокусирана върху прогнозирането на индивидуалния риск от заразяване по време на пандемия. Втората е за подобряване на разкриването на финансови престъпления – по-специално международно пране на пари.

Участниците в конкурса могат да проектират специфични инструменти или широко приложимо решение, което работи и за двата сценария. Обявени за първи път на Срещата на върха за демокрацията миналата година, конкуриращите се AI модели ще бъдат представени на втора такава среща, която се очаква да бъде одобрена от президента Джо Байдън през първата половина на 2023 г.

Международното пране на пари струва до 2 трилиона долара всяка година, по данни на ООН. Решението, което предстои да се разработи, цели намиране на следа за откриване на пране на пари при запазване на личната неприкосновеност на потребителите, като в същото време маркира “необичайни” плащания.

Участниците ще могат да работят с финансови регулатори от САЩ и Великобритания и ще имат достъп до синтетични, но реалистични глобални данни за транзакции, създадени от доставчика на сигурни финансови съобщения SWIFT.

Според изявление на Белия дом, проследяването на реагирането на пандемията ще „засили глобалната готовност за текущи и бъдещи извънредни ситуации в общественото здраве чрез разработване на решения за запазване на поверителността, които могат да прогнозират риска от инфекция на индивида“.

Разработчиците в тази категория също ще имат достъп до изкуствен набор данни от Института за биокомплексност на Университета на Вирджиния, който е описан като представляващ „дигитален близнак на регионалното население“.

Коментар