Неясно бъдеще за част от софтуера на Sun

Бъдещето за част от софтуерните продукти на Sun остава неясно, след като компанията премина в ръцете на Oracle за сумата от 7,4 милиарда долара.

Новият собственик многократно декларира, че ще продължи да разработва ключовите технологии на Sun. На конференцията Oracle OpenWorld в Сан Франциско за пореден път Лари Елисън обяви ангажимента на корпорацията към платформата Java, операционната система Solaris, процесорната архитектура Sparc и откритата СУБД MySQL.

Как обаче ще подходи гигантът към явно излишните в неговото портфолио корпоративни сървърни приложения Sun Enterprise GlassFish Server и интегрираната среда за разработка NetBeans IDE може само да се гадае.

Джеймс Гослинг, "баща" на Java и вицепрезидент на Sun, убеждава Oracle да обърне внимание на GlassFish и да продължи да го разработва. Продуктът е внедрен в много системи за критично важни задачи и е доста популярен – сваля се около 5 милиона пъти месечно.

Oracle обаче има конкурентно на GlassFish решение. Това е сървърното приложение WebLogic, придобито при поглъщането на BEA Systems.

Друга технология с неясно бъдеще е NetBeans IDE, която според Гослинг е първокласна среда за разработка. Но и тук Oracle има своите алтернативи – откритата среда Eclipse IDE и собствената платформа JDeveloper IDE.

Под въпрос е и съдбата на облачната платформа Sun Cloud, към която Лари Елисън е скептичен. По принцип, шефът на Oracle не гледа с добро око на облачния модел.

Бъдещето на всички тези напредничави технологии ще стане ясно след окончателното финализиране на сделката със Sun, чакаща благословията на Европейската комисия.

Коментар