Камера с черна дупка ще събира слънчева енергия

Електромагнитна “камера с черна дупка”, която поглъща околната светлина, са конструирали учени от Китай. Устройството, което работи с микровълнови честоти, скоро ще може да бъде използвано за улавяне на видимата светлина с цел създаване на ново поколение соларни системи, съобщи New Scientist.

Теорията за проектирането на “настолната черна дупка” е предложена първоначално от университета “Пърдю”. Идеята е да се имитират космическите черни дупки, в които гравитацията е толкова силна, че околната материя се завихря и всмуква в тях, вкл. и светлината.

Сега обаче изследователите от Югоизточния университет в Нанджинг, Китай, са превърнали теорията в практика и са създали “черна дупка” с мирковълнови честоти. За целта са използвани 60 пръстеновидни ленти от “мета-материал”.

Всяка лента представлява нещо като електрическа верига, оформяща сложна структура, чиито характеристики се променят прогресивно с всяка следваща лента. Външните 40 ленти оформят “черупката”, а вътрешните 20 са “абсорбатор”.

Изработването на подобно устройство по тази технология навярно ще даде началото на ново поколение соларни системи. Те ще направят възможно събирането на слънчева енергия на места, където светлината е твърде слаба или разсеяна и не може да бъде уловена дори със система от огледала, насочващи лъчите към соларната клетка.

Камерата “с черна дупка” ще може да “засмуква” всичката налична светлина и да я концентрира в соларна клетка, разположена в центъра на устройството.

Коментар