Тримерна програма показва болката

Екип от учени от британския институт Брюнел е разработил компютърна програма, която помага да се следи състоянието на хора в инвалидни колички в техните домове. Тя изисква стандартен портативен компютър от типа PDA и осъществява връзка с лекарите от всяка точка.

Устройството се тества от около 15 болни от западен Лондон в продължение на близо две години. То помага да се отчете обективно как болката се променя през деня, особено след прием на медикаменти. Обичайната практика досега беше пациентите да си водят записки, които да показват при посещенията си при лекарите.

С помощта на устройството болните посочват върху едно тримерно изображение на тялото къде точно чувстват болка. Те могат да класифицират усещанията като парене, постоянна болка, внезапна болка, бодежи, иглички или изтръпване. Всяко от тях се представя на екрана в различен цвят.

Пациентите могат да събират и запазват информацията в устройството в домовете си, без да се налага да посещават болничните заведения. Събраната информация помага на лекарите за поставяне на по-точна диагноза и избор на най-подходящи методи за лечение.

Учените от университета се надяват да привлекат комерсиален интерес към модела и той да се използва масово в болниците.

Коментар