Екс-служители на Meta събраха $150 млн. за криптоначинание

Създателите на провалената криптовалута Diem се заеха с ново блокчейн начинание (снимка: CC0 Public Domain)

Aptos Labs, новостартираща компания, възникнала от „останките“ на проваления проект за криптовалута на Meta Platforms, е привлякла 150 милиона долара ново финансиране, съобщи компанията.

Финансирането надвишава повече от два пъти предишната оценка на стартъпа, дори след като пазарът на рисков капитал охладня. Основана преди по-малко от година, Aptos е събрала 200 милиона долара от инвеститори в последния си кръг на финансиране.

Съоснователите на Aptos Мо Шейх и Ейвъри Чинг са бивши служители на Meta и са работили по обречения проект за криптовалута Diem, който беше подкрепен от Meta, но срещна силна съпротива от регулаторите и в крайна сметка продаде активите си.

Базирана в Пало Алто, Aptos изгражда блокчейн система, използвайки език за програмиране, наречен Move, който беше в основата на блокчейна Diem и би трябвало да прави транзакциите по-бързи и по-евтини.

„Ние разработваме авангардни блокчейн иновации с възможност за надграждане, които драстично ще подобрят web3 изживяването за разработчици, брандове и потребители“, каза Чинг в изявление за Bloomberg.

Mysten Labs, друг стартъп, основан от бивши служители на Meta, също изгражда блокчейн, който използва езика Move и набира ново финансиране, според съобщенията. И Aptos, и Mysten имат общи инвеститори, включително Andreessen Horowitz и Coinbase Ventures.

Коментар