AMD изпревари за един ден Intel по пазарна капитализация

AMD значително повиши конкурентоспособността на своите чипове в последните години
(снимка: AMD)

Акциите на AMD поскъпнаха вчера с повече от 3%, осигурявайки на компанията пазарна капитализация от 153 млрд. долара. В същото време, след неуспешен тримесечен отчет, ценните книжа на Intel загубиха повече от 10% от стойността си, в резултат на което капитализацията на чипмейкъра намаля до 148 млрд. долара.

Разместването е по-скоро символично, за един ден, но показва засилена конкуренция между двата най-големи производителя на процесори за компютри и сървъри. Това също означава, че инвеститорите залагат на играч с по-малко активи от конкурента, въпреки че Intel инвестира сериозно в производствени предприятия. AMD възлага производството на чипове на външни изпълнители, докато Intel продължава да управлява свои собствени фабрики и да изгражда нови.

AMD успя значително да повиши конкурентоспособността на своите продукти през последните години, които в някои случаи превъзхождат чиповете на Intel както по отношение на производителността, така и по отношение на консумацията на енергия, отбелязва CNBC.

Intel, от своя страна, беше принудена да понижи прогнозата си за годишна печалба на акция от $3,60 на $2,30. Компанията отдаде слабите финансови резултати на спада на пазара на персонални компютри и макроикономически фактори. Изпълнителният директор на Intel Патрик Гелсингер сравни прилагането на стратегията за възраждане на компанията с изкачването на връх Килиманджаро.

Тримесечният отчет на AMD се очаква този вторник и ще покаже как компанията, ръководена от д-р Лиза Су, е била засегната от същите макроикономически фактори, които доведоха Intel до първата ѝ загуба от много години.

Коментари по темата: „AMD изпревари за един ден Intel по пазарна капитализация”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Intel са се запътили надолу след неуспешен тримесечен отчет и информация, че ще вдигат цените.

Коментар