Култовият плейър Winamp се завръща с версия за Windows 11

В момента Winamp се поддържа от общността на проекта WinAmp Community Update Project
(екранна снимка: WACUP)

Емблематичният музикален плейър Winamp се завръща отново на сцената. Излиза тестова версия 5.9, която може да работи и в актуалната операционна система Windows 11.

Изминаха почти четири години от пускането на бета версията на Winamp 5.8, която обаче остана във фазата на тестване. Сега разработчиците представят Winamp 5.9 RC1 като кандидат за финална версия, съвместима с Windows 11. А феновете на популярния плейър чакат ново издание почти 9 години.

В описанието на RC1 се посочва поддръжка на Windows 11 и възможност за синхронизиране с Android версията на приложението. Разработчиците са подобрили поддръжката на кодека VP8, добавили са нова работна директория за подкасти и са внедрили поддръжка на кодека M38. Освен това са извършени оптимизация и корекции на грешки, за да се подобри стабилността.

Winamp на американския разработчик Nullsoft се появи преди повече от 25 години като Shareware за Windows 95. Плейърът бързо се превърна в основен инструмент за възпроизвеждане на MP3 аудио за милиони хора по света. След повече от 16 години успешно съществуване, Winamp приключи жизнения си цикъл с версия 5.666 от 12 декември 2013 г., която остава последната окончателна версия на плейъра до днес.

През октомври 2018 г. Radionomy обяви, че ще пусне Winamp 6, но събитието все още не се е състояло. В момента Winamp се поддържа от общността на WinAmp Community Update Project (WACUP), която предоставя пакет с плъгини, базиран на Winamp 5.666, чрез своя официален уебсайт.

Коментар