Възкресяват легендарния плейър Winamp

Общността WACUP възражда легендарния медия плейър Winamp
(снимка: Winamp)

Легендарният медиен плейър Winamp, който някога беше абсолютен „стандарт” за възпроизвеждане на музиката от дигитални устройства, се готви за възраждане. Екип от разработчици стартира отново Winamp.com и показа новото лого на медийния плейър. Освен това на уебсайта на проекта е възможно да се кандидатства за участие в бета-тестването, което трябва да започне скоро.

Winamp беше най-популярната програма за слушане на музика във времената преди възхода на стрийминга. Тогава хората изтегляха любимите си музикални изпълнения като mp3 файлове локално на своите дигитални устройства и използваха програми за възпроизвеждане на музика, за да слушат.

Макар да бе изключително популярен, Winamp не е развиван след последната си версия 5.666, пусната през 2013 г. През октомври 2018 г. в общественото пространство „изтече” още една версия – Winamp 5.8. По това време собствениците на проекта – Radionomy – заявиха тържествено, че имат „големи планове”, но след това потънаха в мълчание.

Предварителна версия на новия Winamp вече е налична за тестване
(снимка: Winamp)

Новата разработка на Winamp всъщност е дело на общността – Winamp Community Update Project (WACUP). Тяхната предварителна версия е вече налична. Обновен е и сайтът на популярната музикална програма, има и ново лого.

Не е известно кога хората от WACUP ще бъдат готови с разработката си, но вече се знае, че всички, които имат желание да им помогнат, могат да се запишат за бета-тестери на възкресения Winamp на сайта на плейъра Winamp.com.

Коментари по темата: „Възкресяват легендарния плейър Winamp”

добавете коментар...

  1. haha

    Щото, Гадмина, старите 9Х уйндоуси нямаха инструмент за създаване на дялове. Можеше да се ползва външно решение, като PartitionMaster или PartitionMagic например, но това минаваше за върховно хакерство… Такива бяха времената. Ниска компютърна грамотност, но тогава всички откривахме топлата вода и беше невероятно приключение. Днешните келеши сега откриват как да си бъркат по дупките. Нито могат да играят истински игри, и не говоря за компютърни, нито има какво да ги развълнува истински.

  2. Фофу

    Предполагам питате мен. Аз цепения и пр. не съм правил и не се занимавам с това. Сега отворих и гледам, че 10-ката има опции, но за ХП-то не знам. Ползваха разни партишън комендери които първо форматираха.

    А кой е изгубил информация и кой е спасил ако замине физическия диск ??? За мен са глупости. До 2010 съм имал 2 домашни компа с един диск.И двата ми изкарха по 4-5 год. с оригиналния вин, без проблеми и БЕЗ нито една преинсталация. Като съм имал и инсталирани Визуал Студио, понякога по две версии една до друга, MS SQL Express, Нотепад++, Фотошоп 7 и пр.

    И винаги са ми били чудни тези дето гледат само филми, защо правят преинсвталации на всеки 4-6 месеца.

  3. :o)

    Гадмин, ама и аз се зачудих ма реших да не го правя на въпрос 🙂
    Цепенето на диска е задължително за всеки НЕМАЛОУМЕН човек.
    Точно хората с един диск C:/ са 99,9% от тези , които си изгубиха информацията завинаги…

  4. Гадмина

    Хаха и защо при цепене да заминава оригиналния вин… Освен ако не си идиот

  5. :o)

    Winamp…легендарно 🙂 …да теглиш 3 дни mp3 файл с 1-2KB в секунда и даунлода да спира и дропва постоянно…само за компютърджии с истински нерви от едно време.
    Сегашните путьовци ще си наранят лака и ще се разреват ако чакат и половин час нещо такова 🙂
    Навява спомени , но генерално в момента почти никой не ползва Десктоп за слушане на музика.
    Стрийминга, Ютюб, Спотифай и други отдавна прегазиха това нещо.
    Така че много важно , че ще излиза нов Winamp, няма шанс срещу Милион и едно приложения в АПП-стора.
    Но все пак за всички фенове – It really whips the LAMA’s ASS meeeeeeeeeeeeeeee

  6. Андроид

    Ко значи Възкресяват’ ? Версия 5.6.3.3235 откак се помня винаги съществува на компа ми и плейва всички flac и един бюлюк разширения! За мераклиите:
    Administrator
    E53VA-YVM5C-4O8SC-LFRTL
    MRVFB-PQPEC-PR24D-CRRHH
    6C9VV-B3XNC-4VS46-PQSQZ

    Вайно е да му сложите флак плъгин и някакъв DFX Audio Enhancer докарва докъм студио качество музиката ,.. Възкресявайте нещо мислено бе баце!

  7. Фофу

    чоки, провери се брааааааааааааааааааааат, зле си.

  8. Anonim

    Чокиии ти си стар играч мен недей са фука

  9. Anonim

    Само спомени като гледам винамп.. но сега има ли кой да ползва

  10. чоки

    ти мръдна ли е брааат, луд ли си къф си

  11. Фофу

    Ех спомени. Едно време всеки истински българин беше с Winamp, Мозила и Аваст. И винаги имаше съсед или някой от родата да му даде акъл за задължително цепене диска, същия ден в който купи компа. И съответно, хубава фабрична инсталация бива прецакана и се слага някоя бъгава кракната версия. Щото то, не че диска физичеки не е един, ама все пак чакаме цепенето да ни спаси ако “нещо” стане с С-то.
    А цепенето ставаше по схема 30 до 45 Гига за С, и останалото за Д. Съответно С-то се пълни за нула време и после идват въпроси – Ама тук ми идват съобщения за препълване и Ами сия ко праим ?
    И също да му даде акъл, че преинсталиране си требе на всеки 4 до 6 месеца.

Коментар