Пуснаха на вода първия автономен електрически контейнеровоз

Yara Birkeland има потенциал да проправи пътя на плавателните съдове с нулеви емисии
(снимка: Yara)

Норвежкият производител на торове Yara пусна на вода своя кораб Birkeland – първият в света напълно автономен електрически контейнеров кораб. Той потегли на първото си пътуване в петък във фиорда на Осло.

Yara е работил съвместно с морската технологична компания Kongsberg по кораба още от 2017 г. насам. Проектът беше на път да се провали заради пандемията, която забави плановете по изграждане и доставка на кораба с повече от година, припомня gCaptain.

Yara Birkeland ще транспортира продукти за торове от завода на Yara в Порсгрун до норвежките пристанища Бревик и Ларвик. По своя маршрут той ще плава в рамките на 12 морски мили – от брега между пристанищата Хероя, Бревик и Ларвик в Южна Норвегия.

През първите две години на своята служба корабът ще бъде надзираван от екипаж – това е времето на тестване на технологията, за да се потвърди, че всичко работи според очакваното. Ако изпитанията са успешни, накрая плавателният съд ще бъде сертифициран като изцяло автономен електрически контейнеров кораб.

Enova – правителствено предприятие, отговорно за насърчаване на проекти за възобновяема енергия, е отпуснало до 133,5 милиона норвежки крони за проекта.

„По пътя към нискоемисийното общество емисиите от транспорта трябва да спаднат почти до нула. За да постигнем това, ние се нуждаем от проекти, които могат да преобразят сектора – проекти, които имат потенциал да проправят пътя за другите и да увеличат темпа на напредъка. Точно това вярваме, че ще направи първият в света автономен и изцяло електрически контейнерен кораб”, казва Нилс Кристиан Накстад, главен изпълнителен директор на Enova.

Коментар