Луксозна яхта използва само възобновяема енергия

Концепцията за луксозна еко-яхта се очаква да се превърне в реалност още това лято
(снимка: Sunreef Yachts)

За тези, които обичат яхтите, част от удоволствието е да се плъзгаш дълго над повърхността на водата, наслаждавайки се на морето и пейзажите в тишина, слушайки само плясъка на водата и вятъра. Това удоволствие става нещо обичайно, ако човек има яхта като Sunreef 80 Eco – луксозна електрическа лодка, която плува безшумно и екологично.

Използването на възобновяема енергия за задвижване на яхти не е нова идея, но вграждането на системи за чисто електричество винаги е предизвикателство заради нуждата да се съхрани стилният дизайн на луксозните яхти. В случая е предвидена тънка, високоефективна система от слънчеви клетки, която се монтира на всички повърхности на лодката, включително мачтите и страничните панели на корпуса.

Очакваният капацитет на системата е 34 kWp, според публикация за еко-яхтата в Inhabitat. Енергията би трябвало да се съхранява в свръхлеки литиеви батерии.

Яхтата разполага с ултратънки слънчеви клетки, монтирани на всички повърхности
(снимка: Sunreef Yachts)

„Нашият екип оспори статуквото в морските фотоволтаични технологии, превръщайки слънчевите панели в неразделна част от дизайна. Това е нещо уникално в целия свят на яхите”, казва Франсис Лап, основател и президент на Sunreef Yachts – компанията, разработила концепцията.

В допълнение към слънчевите панели, яхтата произвежда енергия и чрез вятърни турбини, което изглежда като естествено допълнение, тъй като вятърът е „страничен продукт“ от придвижването по водата.

Различните енергийни системи работят заедно, за да осигурят тихо плаване без ограничения на пробега. Необходимата енергия – както за задвижването, така и за уредите вътре в яхтата – е изцяло възобновяема, т. е. добива се по време на самото пътуване.

Всичко в яхтата е проектирано за максимална енергийна ефективност
(снимка: Sunreef Yachts)

От друга страна, всичко в яхтата е проектирано за максимална енергийна ефективност – системите за климатизация, водопроводите и кухненски уреди, които изискват захранване. За движението отговарят два електрически мотора, които не бълват изгорели газове и не генерират вибрации, независимо от разстоянието на пътуване.

В допълнение към всичко това лодката е напълно адаптивна с безкрайни интериорни и функционални опции. Засега еко-яхтата е само концепция, а компанията се надява да стигне до пускането ѝ на пазара още това лято.

Коментар